Norske fossile kalkalger: A) Coelosphaeridium. diameter 3-4 cm. B) Palaeoporella. diameter 3-5 mm. Bilde fra Naturhistorisk Museums faktablad.

fossile Kalkalger av Hans Arne Nakrem. Gjengitt med tillatelse

Coelosphaeridium, en utdødd kuleformet kalkalge (grønnalge), som tilhører familien Dasycladaceae. Coelosphaeridium og den beslektede Cyclocrinus finnes i ordoviciske lag i Oslofeltet. De er vanligst i Mjøsområdet, ofte i lag som er fulle av slike små kalkkuler.

Fossilet er en kule med diameter 15-20 mm, med en sentral dråpeformet stilk, hvorfra det stråler ut grener som ender i hver sin sekskantete plate på kulens overfalte. Vanligvis finnes den som en avstøpning hvor kalken er borte og hulrommet etter bløtdelene er fylt av leire/skifer. Hvis den finnes, opptrer den ofte i mengder og fyller lagflatene. Som andre alger trenger den sollys for å leve, så hvis man finner den viser det at lagene har blitt avsatt i grunt vann.

Coelosphaeridium opptrer i lag fra midtre ordovicium (Caradoc) i nordre del av Oslofeltet (Ringsaker), nord-Wales og Estland/St. Petersburg-området.

Spjeldnæs, N. (1955): Coelosphaeridium (Chlorophyta Dasycladaceae) from the Caradocian beds of N. Wales. Norsk Geologisk Tidsskrift vol. 35, s. 151-153.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.