fossile Kalkalger
Norske fossile kalkalger: A) Coelosphaeridium. diameter 3-4 cm. B) Palaeoporella. diameter 3-5 mm. Bilde fra Naturhistorisk Museums faktablad.
Av .

Coelosphaeridium er en utdødd kuleformet kalkalge (grønnalge), som tilhører familien Dasycladaceae. Coelosphaeridium og den beslektede Cyclocrinus finnes i ordoviciske lag i Oslofeltet. De er vanligst i Mjøsområdet, ofte i lag som er fulle av slike små kalkkuler.

Faktaboks

Uttale
coelosphaerˈidium

Fossilet er en kule med diameter 15–20 millimeter, med en sentral dråpeformet stilk. Fra stilken stråler det ut grener som ender i hver sin sekskantete plate på kulens overfalte. Vanligvis finnes den som en avstøpning hvor kalken er borte og hulrommet etter bløtdelene er fylt av leire/skifer. Hvis den finnes, opptrer den ofte i mengder og fyller lagflatene. Som andre alger trenger den sollys for å leve, så hvis man finner den, viser det at lagene har blitt avsatt i grunt vann.

Coelosphaeridium opptrer i lag fra midtre ordovicium (Caradoc) i nordre del av Oslofeltet (Ringsaker), nord-Wales og Estland/St. Petersburg-området.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg