Coelosphaeridium

Norske fossile kalkalger: A) Coelosphaeridium. diameter 3-4 cm. B) Palaeoporella. diameter 3-5 mm. Bilde fra Naturhistorisk Museums faktablad.
Av .

Artikkelstart

Coelosphaeridium, en utdødd kuleformet kalkalge (grønnalge), som tilhører familien Dasycladaceae. Coelosphaeridium og den beslektede Cyclocrinus finnes i ordoviciske lag i Oslofeltet. De er vanligst i Mjøsområdet, ofte i lag som er fulle av slike små kalkkuler.

Faktaboks

Uttale
coelosphaerˈidium

Fossilet er en kule med diameter 15-20 mm, med en sentral dråpeformet stilk, hvorfra det stråler ut grener som ender i hver sin sekskantete plate på kulens overfalte. Vanligvis finnes den som en avstøpning hvor kalken er borte og hulrommet etter bløtdelene er fylt av leire/skifer. Hvis den finnes, opptrer den ofte i mengder og fyller lagflatene. Som andre alger trenger den sollys for å leve, så hvis man finner den viser det at lagene har blitt avsatt i grunt vann.

Coelosphaeridium opptrer i lag fra midtre ordovicium (Caradoc) i nordre del av Oslofeltet (Ringsaker), nord-Wales og Estland/St. Petersburg-området.

Litteratur

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg