Cockcroft-Walton-generator

Illustrasjon av spenningsmultiplikator for Cockcroft-Walton-generator. Transformatoren virker som en pumpe som presser ladningen inn på den nærmeste kondensator. Når spenningen skifter retning, må kondensatoren omlades. Likeretterne virker som tilbakeslagsventiler, og ladningen skyves derfor stadig oppover i systemet. Den maksimale spenning på høyspenningselektroden blir lik transformator-spenningen multiplisert med antall likerettere.

Av /Store norske leksikon ※.

Cockcroft-Walton-generator, høyspenningsgenerator, brukes i kjernefysikken for å akselerere elektrisk ladete partikler (se akselerator). Generatoren ble oppfunnet av britene John Douglas Cockcroft og Ernest Thomas Sinton Walton i 1930. Med dette instrumentet, som gav en spenning på 700 kilovolt, oppnådde de 1932 for første gang å påvise kjernereaksjoner frembrakt med kunstig akselererte partikler. Ved å bombardere litiumkjerner med protoner fikk de dannet alfa-partikkler.

Faktaboks

uttale:
kˈåkråft-wˈå:ltən-

Virkemåte

Cockroft-Walton-generatoren består av en høyspenningstransformator og en serie med likerettere og kondensatorer som er koblet slik at transformatoren stadig pumper elektrisk ladning inn mot en høyspenningselektrode (se fig.). I denne anbringes en ionekilde, og de dannede ionene akselereres gjennom et lufttomt rør på grunn av det elektriske feltet fra elektroden til jord. Spenningen som kan oppnås, er begrenset på grunn av koronautladninger og gnistoverslag. Man kan i tilstrekkelig store rom komme opp i spenninger på 1 MV (million volt). Ved å bygge generatoren i trykktank kan spenningen økes til ca. 5 MV.

Bruk

Cockcroft-Walton-generatoren anvendes fortrinnsvis når man trenger store ionestrømmer (noen milliampere). Den brukes ofte som forakselerator eller injektor ved større lineærakseleratorer og synkrotroner. Den blir også brukt som høyspenningskilde for store elektronmikroskop.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg