Cluny er en by i Frankrike, i regionen Bourgogne-Franche-Comté, i departementet Saône-et-Loire. Byen har 4775 innbyggere (2014) og er mest kjent for sitt gamle kloster, grunnlagt ca. 909 av hertug Vilhelm av Aquitania (Guillaume d'Aquitaine).

På 900-tallet utgikk en kirkelig reformbevegelse fra Cluny. Den bestod særlig i å befri klosteret fra alle utenforstående myndigheter, verdslige som geistlige, og å stille det direkte under pavestolens beskyttelse. Under en rekke fremragende abbeder, som Odo (926–942), Odilo (994–1049) og Hugo den store (1049–1109), ble livet i Cluny preget av streng askese og gudstjenester med rik liturgi i den praktfulle kirken. Munkene skulle leve etter Benedikts regel med flere skjerpende tilføyelser (consuetudines).

En rekke klostre ble reformert etter dette mønsteret, og ble stilt under tilsyn av abbeden i Cluny. Dette var den første religiøse orden i egentlig forstand. Cluny var en av hovedinspirasjonskildene til den gregorianske reform og kom til å sette sitt preg på kirkens liv i høymiddelalderen, særlig med tanke på styrkingen av pavestolens makt.

Cluniacensernes innflytelse nådde høydepunktet under abbed Petrus Venerabilis (død 1156), senere gikk den tilbake. I 1790, under den franske revolusjon, ble moderklosteret i Cluny solgt og kirken revet ned.

I Norden tilhørte Allehelgensklosteret ved Lund og St. Michaels kloster i Slesvig cluniacenserne. Nidarholm kloster i Trondheim (Munkholmen) nevnes også i forbindelse med dem.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.