Cloostårnet

Artikkelstart

Cloostårnet er et utsiktstårn vest for Frederikshavn i Danmark. Det er 60 meter høyt og har storslått utsikt over Ålbæk-bukten like nord til Skagen, øst i Kattegat sees Ertholmene, Kølpen, Deget, Hirsholmene og Læsø, sørvestover skimtes høyderyggen Jyske Ås (136 meter over havet) og sørover sees Hammer Bakker (88 meter over havet) og Aalborg. Trappen opp teller 315 trinn.

Historikk

Christian Ludvig Cloos grunnla i 1854 en kjøpmannsforretning i Havnegade, og ble en markert skikkelse i Frederikshavn. Foruten å være konsul for en rekke europeiske land, var han dypt involvert i bransjen: Både den lokale handelstandsforening, Den Jyske Handelsstands Centralforening og Provins-Handelskammeret fikk nyte godt av hans engasjement.

Sønnen Christian, ekteparets eneste barn, begynte sin opplæring i forretningen og fulgte i farens fotspor. Formell utdannelse tok han i Frankrike, England, Tyskland og Holland, og han ble senere medeier i farens forretning. Christian innehadde formannsvervet i Frederikshavn Handelstandsforening gjennom 40 sammenhengende år, og overtok det belgiske, franske, norske og hollandske konsulat etter sin far. Han var i det hele tatt en ruvende skikkelse i Vendsyssels næringsliv.

Da kjøpmann og konsul Christian Cloos døde som ungkar i 1941, hadde han opparbeidet seg en formue på over én million kroner. Halvparten av beløpet arvet byen mot å legge ut en del av Vandværkskoven til friareal og å oppføre et utsiktstårn. Cloos satte ett ultimatum for at kommunen skulle få pengene: Tårnet måtte stå ferdig senest 50 år etter farens død. Faren døde i 1912, så man hadde altså 21 år frem til 1962 med å bygge tårnet.

Oppførelsen skapte hete og langvarige politiske debatter underveis, ikke minst fordi det ble mye dyrere enn beregnet. Den siste debatten handlet om hvorvidt tårnet skulle utstyres med en roterende restaurant eller ikke. Det endte uten, men tårnet er klargjort for å kunne innredes med en slik i framtiden. Arkitektene Jesper Tvede og Peder Vilhelm Jensen-Klidt tegnet de første forslagene til utformingen, men den endelige oppgaven ble lagt i hendene til den frederikshavnske arkitekt og kongelige bygningsinspektør Leopold Teschl. Tårnet ble innviet 18. april 1962, på dagen 50 år etter faren Christian Ludvig Cloos' død.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg