Claus Riiber

Faktaboks

Claus Riiber

Claus Nissen Riiber

Født
25. april 1867, Romedal
Død
3. august 1936, Trondheim
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Claus Riiber var en norsk kjemiker døpt Klaus Nissen 11.05.1867 i Romedal kirke ca. 15 km sydøst for Hamar. Faren, Carl Magnus Riiber, var utdannet ingeniør fra Hannover og hadde studert arkitektur i München. Her i Norge var han først ved jernbanen, men arbeidet senere privat i Drammen.

Claus Riiber vokste opp i Drammen og tok latinartium ved Drammen offentlige skole (latinskolen) i 1885. Han startet studier ved universitetet i Kristiania, men bortsett fra examen philosophicum i 1886, tok han ingen eksamener der. Riiber konsentrerte seg om kjemi og fortsatte studier av ølbrygging som Peter Waage hadde startet. Han gikk på bryggeriskolen i København hos professor Sophus M. Jørgensen (1837-1914), og han arbeidet for Johan Gustav Christoffer Kjeldahl ved Carlsberglaboratoriet. Riiber var driftskjemiker ved Christiania Aktie-Ølbryggeri og overkontrollør ved malt- og brennevinstilvirkningen i Norge. Han satset på Waages forslag om beskatning av øl etter alkoholinnhold, var medlem av en komité nedsatt av Stortinget for å utarbeide et lovforslag, men forslaget ble avvist av Stortinget i 1899. Han trakk seg da fra kontrollørstillingen og ble universitetsstipendiat i stedet. Han ble medlem av Videnskabsselskabet (nå Det Norske Videnskaps-Akademi) i 1898.

Som universitetsstipendiat studerte Claus Riiber organisk kjemi fra 1899-1901 i Berlin hos professor Carl T. Liebermann, kjent for sit bidrag til syntesen av fargestoffet alizaron. Han assisterte professor Kristian Bernhard Birkeland i forsøkene i Frognerkilen på fremstilling av salpetersyre i 1903-04.

I mars 1910 disputerte Riiber på avhandlingen "Bidrag til kjennskabet av de umættede organiske forbindelser". Det var den andre doktorgraden i kjemi ved universitetet. (Den første tok Haavard Martinsen seks år før.) I desember samme år giftet han seg, og året etter flyttet han til Trondheim som den første professor i organisk kjemi ved nyetablerte NTH (se Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet).

Claus Riiber forfattet over 60 publikasjoner. Det startet med tørrstoff i øl, fortsatte med noen synteser i samarbeid med Liebermann og avslutttet med mange års studier av mutarotasjon av forskjellige karbohydrater. Riiber utviklet også læremidler i organisk kjemi som ble brukt ved NTH. Hans to mest kjente elever er Endre Qvie Berner og Nils Andreas Sørensen.

Riiber arbeidet ved NTH helt til han brått døde i 1936. Han var høyskolens rektor 1923–26, preses i Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab 1933-6 og president i Norsk Kjemisk Selskap fra 1934-36.

Ved 25-årsjubileet som student i 1910 skriver Claus Riiber at "min hovedinteresse har helt fra gutteaarene været kemien; jeg har bragt store ofre for dens skyld, men den har ogsaa været min største glæde."

Litteratur

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg