Claus Jensen var en dansk-norsk orgelbygger. Jensen ble født i Dybdøl i Sønder-Jylland, men kom til Norge i 1836 og var bosatt i Trondheim fra 1838. I perioden 1856 til 1889 bygde han 25 orgler til norske kirker. Jensen regnes for å være en av de fremste orgelbyggerne i Norge gjennom tidene.

Jensens første befatning med orgelbygging var å utføre snekkerarbeider for orgelbyggeren Peter Adolph Albrechtsen. Jensen fikk gradvis større ansvar i Albrechtsens verksted, og hadde i praksis overtatt ledelsen da et nytt orgel ble levert til Korskirken i Bergen i 1856. Hans neste store prosjekt som selvstendig orgelbygger var orgelet til den nyoppførte Trefoldighetskirken i Oslo i 1858. Dette instrumentet fikk 24 stemmer, og ble hans største.

Deretter fulgte en lang rekke oppdrag med bygging av  orgler i store deler av landet, fra Tromsø i nord til Arendal i sør. Ved siden av de nevnte, er orglene han bygde til Tromsø domkirke i 1863, Bragernes kirke i 1872, og Ilen kirke i Trondheim i 1889, hans største og viktigste. Han utførte dessuten vedlikehold og ombygging av blant annet det store barokkorgelet i Nidarosdomen, bygget av Joachim Wagner i 1741. 

Få av orglene Jensen bygde er bevart i original tilstand. Orgelet han bygde i Tromsø domkirke (23 stemmer) ble restaurert i 2014, og restaurering av orgelet i Ilen kirke (18 stemmer) blir gjennomført i 2018.

Jensen fikk tidlig et ry som en fremragende orgelbygger, og han nøt stor respekt og tillit i orgelkretser. Orglene han bygde holdt høy standard, både i materialbruk og håndverk, og i klangkvalitet. Viktig for hans omdømme og karriere var det også at han ble høyt verdsatt som fagmann av innflytelsesrike personer som domorganist Ludvig Mathias Lindeman i Oslo og organist Ferdinand Vogel i Bergen. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.