Claus Jensen

Faktaboks

Claus Jensen
Født
1815
Død
1892

Artikkelstart

Claus Jensen var en dansk-norsk orgelbygger. Jensen ble født i Dybbøl i Sønderjylland, men kom til Norge i 1836 og var bosatt i Trondheim fra 1838. I perioden 1856 til 1889 bygde han 25 orgler til norske kirker. Jensen regnes for å være en av de fremste orgelbyggerne i Norge gjennom tidene.

Virksomhet

Jensens første befatning med orgelbygging var å utføre snekkerarbeider for orgelbyggeren Peter Adolph Albrechtsen. Jensen fikk gradvis større ansvar i Albrechtsens verksted, og hadde i praksis overtatt ledelsen da et nytt orgel ble levert til Korskirken i Bergen i 1856. Hans neste store prosjekt som selvstendig orgelbygger var orgelet til den nyoppførte Trefoldighetskirken i Oslo i 1858. Dette instrumentet fikk 24 stemmer, og ble hans største.

Deretter fulgte en lang rekke oppdrag med bygging av orgler i store deler av landet, fra Tromsø i nord til Arendal i sør. Ved siden av de nevnte, er orglene han bygde til Tromsø domkirke i 1863, Bragernes kirke i 1872, og Ilen kirke i Trondheim i 1889, hans største og viktigste. Han utførte dessuten vedlikehold og ombygging av blant annet det store barokkorgelet i Nidarosdomen, bygget av Joachim Wagner i 1741.

Få av orglene Jensen bygde er bevart i original tilstand. Orgelet han bygde i Tromsø domkirke (23 stemmer) ble restaurert i 2014, og restaurering av orgelet i Ilen kirke (18 stemmer) ble gjennomført i 2018–2019. Br. Torkildsens Orgelbyggeri AS utførte begge arbeidene.

Betydning

Jensen fikk tidlig et ry som en fremragende orgelbygger, og han nøt stor respekt og tillit i orgelkretser. Orglene han bygde holdt høy standard, både i materialbruk og håndverk, og i klangkvalitet. Viktig for hans omdømme og karriere var det også at han ble høyt verdsatt som fagmann av innflytelsesrike personer som domorganist Ludvig Mathias Lindeman i Oslo og organist Ferdinand Vogel i Bergen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg