Claude Simon

Faktaboks

Claude Simon
Uttale
simˈɔ
Født
10. oktober 1913, Tananarive (nå Antananarivo), Madagaskar
Død
6. juli 2005, Paris
Claude Simon, foto fra da han fikk Nobelprisen i 1985.
Av /NTB Scanpix.

Artikkelstart

Claude Simon var en fransk forfatter. Han var en av de viktigste representantene for den litterære bevegelsen nyromanen. I 1985 ble han tildelt Nobelprisen i litteratur.

Simon var imidlertid mindre av en teoretiker enn mange andre nyromanforfattere, og særlig opptatt av litteraturens håndverksmessige side. Han eksperimenterte ved blant annet å bryte opp romanens handling og kronologi, og ved mangel på persontegning i vanlig forstand. Tekstene fortoner seg i stor grad som et mylder av mentale bilder, og de lange setningene, fylt av presens partisipper, gir inntrykk av en aldri hvilende tankestrøm. Bøkene hans er også i stor grad satt sammen av brokker av annen litteratur.

Simon var likevel ikke bare en formell eksperimentator, han søkte nye uttrykksformer for å formidle menneskesinnets møter med de store eksistensielle utfordringer. Forfatterskapet kretser om krigens redsler, savnet av en farsskikkelse og menneskets maktesløshet overfor naturen, og gjenspeiler en dyp skepsis til alle ideologier.

De første romanene hans, som Le Tricheur (1945), Gulliver (1952) og Le Sacre de printemps (1954), var forholdsvis tradisjonelle. Hans personlige form kom først tydelig til uttrykk i Le Vent (1956) og L'Herbe (1958), og ble enda mer markant i La Route des Flandres (1960, norsk oversettelse Veien gjennom Flandern, 1962), som ofte blir regnet som hans hovedverk.

Andre romaner Simon har skrevet er Histoire (1967, norsk oversettelse 1968) og La Bataille de Pharsale (1969), som er bygd opp omkring intertekstuelle referanser til Marcel Proust og til antikk litteratur, samt Leçon de choses (1975), Les Géorgiques (1981, norsk oversettelse Sverd og sigd, 1982), L'Acacia (1989; norsk oversettelse Akasietreet, 1991), Le Jardin des plantes (1997; norsk oversettelse Erindringens hage, 2000) og Le Tramway (2001).

Simon ønsket opprinnelig å bli maler, og hele forfatterskapet er preget av stor interesse for billedkunst. Blant annet er Femmes (1966) skrevet til en billedserie av Juan Míro.

Simon ble tildelt Nobelprisen i litteratur i 1985.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg