Claude Henri Grignon

Faktaboks

Claude Henri Grignon

Claude-Henri Grignon

Uttale

grinjå

Født
8. juli 1894, Sainte-Adèle, Quebec
Død
3. april 1976, Sainte-Adèle

Artikkelstart

Claude Henri Grignon var en fransk-kanadisk forfatter.

Blant hans første verker er Le secret de Lindbergh (1928, "Lindberghs hemmelighet"), en biografi i romanform om den svensk-amerikanske flygeren. I 1934 utkom novellesamlingen Le déserteur (1934, «Overløperen»).

Deretter utga Grignon en roman som skulle bli en av de aller mest leste bøkene i Canada: Un homme et som péché (1935, «En mann og hans synd»). Romanen ble grunnlag for en hørespillserie i kanadisk radio som ble sendt sammenhengende i 22 år. Den er også blitt filmet flere ganger. Grignons skildring av en jordeier som fullstendig blir styrt av sin egen gjerrighet, bidro sterkt til å ødelegge myten om det gode livet på landet som til da hadde dominert den fransk-kanadiske litteraturen.

Senere var Grignon aktiv som journalist og politiker. Han forsvarte katolske verdier, men stilen hans var meget sarkastisk og nådeløs overfor motstandere. Likevel ble han høyt aktet både som ordfører og som medlem av Canadas nasjonalforsamling. Han fikk også mange utmerkelser for sin innsats for det fransk-kanadiske samfunnet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg