Claude-Louis Berthollet

Faktaboks

Claude-Louis Berthollet
Uttale
bɛrtålˈɛ
Født
9. desember 1748, Talloires da i Savoia nå i Haute-Savoie, Frankrike
Død
6. november 1822, Arcueil Frankrike
Claude-Louis Berthollet
Av .

Artikkelstart

Claude-Louis Berthollet var en fransk kjemiker. Han var en av de første, mer betydningsfulle kjemikere som gav opp flogistonteorien og sluttet seg til Antoine Laurent Lavoisier oppfatning av forbrenning. Sammen med Lavoisier og andre franske kjemikere deltok han i arbeidet med å innføre en ny kjemisk nomenklatur i 1789.

Vitenskapelig arbeid

Han utførte tallrike undersøkelser, blant annet av ammoniakk, blåsyre, hydrogensulfid, hypokloritter og klorater. Han var den første som innførte klor for blekningsformål. Han var også den første som klart ga uttrykk for massens, det vil si konsentrasjonens, betydning for kjemiske reaksjoner, lenge før massevirkningsloven ble publisert.

Han er kjent for sin årelange diskusjon med en annen av tidens fremtredende kjemikere, Joseph Louis Proust, om gyldigheten av loven om de konstante proporsjoner i kjemiske forbindelser. Ettertiden har gitt ham noe rett, da det eksisterer ikke-støkiometriske forbindelser som har blitt kalt berthollider til minne om ham. Støkiometriske forbindelser ble kalt daltonider.

Karriere

Berthollet studerte først medisin i Torino, og kom 1772 til Paris, hvor han 1794 ble professor i kjemi ved École Polytechnique.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg