Claude-Louis Berthollet, fransk kjemiker, studerte først medisin i Torino, og kom 1772 til Paris, hvor han 1794 ble professor i kjemi ved École Polytechnique. Han var en av de første, mer betydningsfulle kjemikere som gav opp flogistonteorien og sluttet seg til Antoine Laurent Lavoisier oppfatning av forbrenning.

Sammen med Lavoisier og andre franske kjemikere deltok han i arbeidet med å innføre en ny kjemisk nomenklatur i 1789.

Han utførte tallrike undersøkelser, bl.a. av ammoniakk, blåsyre, hydrogensulfid, hypokloritter og klorater. Han var den første som innførte klor for blekningsformål. Han var også den første som klart ga uttrykk for massens, dvs. konsentrasjonens, betydning for kjemiske reaksjoner lenge før Guldberg og Waages lov ble publisert.

Han er kjent for sin årelange diskusjon med en annen av tidens fremtredende kjemikere, Joseph Louis Proust, om gyldigheten av loven om de konstante proporsjoner i kjemiske forbindelser. Ettertiden har gitt ham noe rett da det eksisterer ikke-støkiometriske forbindelser som har blitt kalt berthollider til minne om ham. Støkiometriske forbindelser ble kalt daltonider.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.