Clarice Lispector var en brasiliansk forfatter, født i Ukraina. Hun var en sentral figur i den litterære avantgarden  fra 1940-årene og fremover. Lispector var sterkt påvirket av sentrale modernister  i den anglo-amerikanske tradisjonen, og i sine verker, romaner og noveller, behandlet hun særlig spørsmål av eksistensiell karakter.

Av hennes romaner kan nevnes Lidelseshistorie (Originaltittel: A paixão segundo G. H., 1964, norsk oversettelse fra 1989), Água viva (1972) og A hora da estrela (1977) samt novellesamlingen Laços de família (1960). Lispector var lenge ukjent utenfor Brasil, men i 1990-årene, et par tiår etter sin død, fikk hun sitt internasjonale gjennombrudd, og hennes verker er blitt oversatt til en rekke språk.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

28. september skrev Per Esben Myren-Svelstad

Det ser ut til å råde litt forvirring om fødeåret. Bokvennens utgåve av /Nær livets ville hjerte/ opplyser at det er 1925. Men på det same smussomslaget står det at Lispector var både 20 (bakside) og 17 (innbrett) då boka kom ut! Viss Lispector debuterte i 1944, skulle ho då vera fødd i anten 1924 eller 1927. Derimot gjev alle Wikipedia-sider opp 1920 som fødeåret. Det same gjer den brasilianske forlagssida rocco.com.br. Er opplysningane i SNL kvalitetssikra?

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.