Civaux kjernekraftverk

Av /flickr.com.
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Civaux kjernekraftverk ligger ved bredden av elven Vienne, 44 km sør-øst for Poitiers i Frankrike. Kraftverket har to trykkvannsreaktorer med en samlet netto ytelse på 2990 MWe.

Faktaboks

Etymologi

fransk 'Centrale nucléaire du Civaux'

Reaktorene er av typen N4, som er forløperen til EPR-reaktoren. Konstruksjonen er i sin helhet utformet av Framatome og bygd i Frankrike. I alt fire reaktorer av denne typen har blitt bygd, der de to første ble installert i Chooz kjernekraftverk. Hver reaktor har en termisk ytelse på 4270 MWt. Med en termisk totalvirkningsgrad på 35 prosent får reaktoren en elektrisk ytelse på 1495 MWe. For å kjøle reaktorene brukes kjøletårn og vann fra Vienne.

Kraftverket driftes og eies av Electricité de France (EdF). Årlig produksjon har i gjennomsnitt vært 20,4 TWh, som tilsvarer omlag 4 prosent av landets samlede forbruk av elektrisk energi.

Hendelser

Arbeidet med å bygge den første reaktoren startet opp i 1988, og den første reaktoren ble koplet til nettet den 24. desember 1997. Før reaktoren ble satt i kommersiell drift ble, det gjennomført testkjøringer med redusert ytelse. Natten mellom den 12. og 13. mai oppstod det, som følge av uregelmessigheter i trykket, en sprekk i et 180 mm stort rørkne som var tilknyttet den primære kjølekretsen. Skaden førte til utslipp av radioaktiv damp. Det tok fem timer før noen klarte å gripe inn og få reparert skaden. Hendelsen, som i ettertid ble klassifisert til 2 på INES-skalaen, førte umiddelbart til at reaktoren ble avstengt.

Senere analyser avdekket at sprekken skyldes en konstruksjonsfeil, og det førte til at også de to tilsvarende reaktorene i Chooz-kraftverket ble avstengt. Både EdF og Framatome ble i ettertid utsatt for kritikk, der det ble pekt på at en slik konstruksjonsfeil burde vært unngått, tatt i betraktning den erfaringskompetanse disse selskapene har. Etter å ha gjennomført nødvendige modifikasjoner kom reaktorene i kommersiell drift i 2002, fire år forsinket.

Reaktorer

Enhet MWe Kap.f.1) Byggstart I drift
1. N4 1495 76,4 % 1988 2002
2. N4 1495 79,2 % 1991 2002
SUM 2990 77.8 % ... ...

1) Gjennomsnittlig kapasitetsfaktor

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg