Cissi Klein var en av 773 jøder fra Norge som ble offer for Holocaust på grunn av sitt jødiske opphav. I barndomsbyen Trondheim har hun blitt et lokalt symbol på forfølgelsene av jødene i området.

Cissi Pera Klein ble født i Narvik 19. april 1929, men levde mesteparten av livet sitt i Trondheim. Foreldrene var russiske jøder som emigrerte til Norge. Etter et kort opphold i Narvik, etablerte de en butikk i Trondheim. Cissi hadde også en bror, Abraham Klein. 

Cissi gikk på Kalvskinnet skole, og det var der hun ble arrestert av politiet den 25. november 1942. Da hadde faren og broren vært arrestert siden 7. oktober og brakt til Falstad fangeleir. Cissi var blitt internert i en leilighet sammen med andre jødiske barn og kvinner.

De tre ble, sammen med mange andre trondheimsjøder, deretter sendt til Oslo for så å skulle bli sendt til Tyskland. Men toget var forsinket og de ankom for sent til å bli sendt med Donau. De ble derfor sendt til Bredtveit fengsel, og deportert til Tyskland i februar 1943.

Da Cissi, broren og faren ankom Auschwitz 3. mars 1943, ble alle tre gasset i hjel umiddelbart. Moren lå på sykehus under arrestasjonene av jødene i Trondheim, og klarte å komme seg i dekning. Hun tilbrakte resten av krigen i Sverige.

I 1997 fikk Cissi et minnesmerke like ved der familien bodde i sentrum av Trondheim. Elevene ved Kalvskinnet skole minner henne der 6. oktober hvert år. Hun har også fått en gate oppkalt etter seg i samme by.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.