Cina Espejord

Faktaboks

Cina Espejord
Født
13. juni 1984, Bærum
Cina Espejord.
/Scanpix.

Artikkelstart

Cina Espejord er en norsk danser og koreograf. Hun var elev ved Den Norske Operas Ballettskole i 1992–2000 og studerte ballett hos John Neumeier ved Ballettschule des Hamburg Ballett i perioden 2000–2003.

Karriere

Etter endt utdanning ble Espejord ansatt som aspirant ved Nasjonalballetten med fast ansettelse fra 2004. Hun har danset roller i det klassiske repertoaret som Klara i Nøtteknekkeren, Vinterfeen i Askepott, og Skjønnhetens fe og pas de quatre i Tornerose. Hun har også danset fremtredende partier i moderne verk som for eksempel William Forsythes Workwithinwork, Nuacho Duatos Multiplicity – Forms of Silence and Emptiness og Jiri Kyliáns Stepping Stones, Last Touch First, Falling Angels og Petite Mort.

Cina Espejord viste tidlig interesse for koreografi og skapte mindre koreografier til de årlige elevforestillingene ved Den Norske Operas ballettskole i 2002–2005. I 2004 koreograferte hun Falling figure for Ballettlaboratoriet, et verk som også ble fremført på Summer Dance-festivalen i København. Senere har hun skapt koreografier for Nasjonalballettens Septemberdans både i 2005 og 2006 og en egen versjon av Romeo og Julie sammen med Kristian Støvind i 2007. Espejord har også ved flere anledninger skapt koreografier for avgangsklassen ved ballettutdanningen ved Kunsthøgskolen i Oslo.

Espejord jobber også med regi. I 2017 var hun både regissør og koreograf på forestillingen Musikkfabrikken, som ble vist i Oslo Konserthus.

Priser og nominasjoner

I 2007 ble Espejord og Kristian Støvinds forestilling Romeo og Julie – en moderne kjærlighetshistorie for Nasjonalballetten nominert til Kritikerprisen. Cina Espejords forestilling Over hodet under huden for Nasjonalballetten ble også nominert til Kritikerprisen i 2014, og forestillingen turnerte i Norge med Riksteatret.

I 2015 ble hun tildelt Kritikerprisen for koreografien i Nasjonalballettens forestilling Ghosts – Gengangere, der Marit Moum Aune hadde regien.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg