Christopher Wren

Faktaboks

Uttale
ren
Christopher Wren
Sir
Født
1632
Død
1723

Sir Christopher Wren. To av Wrens kirker i City of London, oppført etter brannen i 1666. – Til venstre: St. Clement Danes Church, 1680–82, Strand, en av de 51 menighetskirkene. – Til høyre: Saint Paul's Cathedral.

av . Begrenset gjenbruk

Christopher Wren, engelsk vitenskapsmann og arkitekt. Naturvitenskapelige studier ved Wadham College, Oxford. Han ble professor i astronomi i London 1657 og i Oxford 1661. Etter å ha oppført noen universitetsbygninger førte Londons brann 1666 til at han for alvor startet sin karriere som arkitekt. Han la straks frem et utkast til byplan for de ødelagte områder som ikke kom til utførelse, men som skaffet ham en sentral posisjon i gjenoppbyggingsarbeidet. I 1669 ble han generalinspektør for de kongelige bygningsarbeider. Han ble adlet 1673 og var i to perioder medlem av Parlamentet.

Verker

Wrens første verk som arkitekt var The Sheldonian Theatre i Oxford (1664–69). Dette var en seremonibygning for Universitetet, sterkt inspirert av antikk arkitektur slik den var kjent gjennom bokverk.

I London tegnet han 51 menighetskirker, alle forskjellige og hovedsakelig oppført 1670–86. I disse kirkene er klassisistiske elementer satt sammen på en personlig måte og med stor fantasirikdom. Særlig er måten han utnytter ofte trange og uregelmessige tomter på og hans romløsninger imponerende. Den mest kjente er Saint Stephen, Wallbrook (1672–1717). Enkelte av kirkespirene har fått gotiserende detaljer, og gotiske trekk kan også finnes i hans hovedverk, Saint Paul's Cathedral. Men ytre sett er denne katedralen det fornemste eksempel på britisk barokklassisisme, der særlig den store kuppelen har vært høyt verdsatt både i samtid og ettertid.

Blant hans senere arbeider i London kan nevnes soldathjemmene Chelsea Hospital (1682–91) og Greenwich Naval Hospital (1696–1716), og av universitetsbygninger det gotiske Tom Tower, Christ Church College, Oxford (1681–82) og Trinity College Library, Cambridge (1676–84). Store deler av Hampton Court Palace er også bygd etter hans tegninger.

Betydning

Ikke bare gjennom sin enorme produksjon, men også med sitt store nyskapende talent står Wren ved siden av Inigo Jones som den aller fremste britiske arkitekt, og han må kunne kalles skaperen av den engelske barokkarkitektur.

Videre lesning

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg