Faktaboks

Christopher Blix Hammer
Født
26. august 1720, Gran, Oppland
Død
23. juni 1804, Gran
Virke
Embetsmann, naturgransker og forfatter
Familie

Foreldre: Prost Anders Christophersen Hammer (1679–1729) og Birgitte Blix Coldevin. Ugift.

Christopher Hammer

Maleri fra 1770.

Av /Nasjonalmuseet.

Christopher Blix Hammer var en norsk forfatter og embetsmann. Han var generalkonduktør i Akershus stift i den lange perioden 1752–1801. Han utgav skrifter om praktiske landbruksspørsmål, hagebruk og lignende. Han hadde meget omfattende interesser, var en varm patriot og var en av de første som tok til orde for et norsk universitet.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Elvestrand, Vegard: Generalkonduktør Christopher Hammer (1720-1804) og hans manuskriptsamling, 2004, isbn 82-519-2013-2

Faktaboks

Christopher Blix Hammer
Historisk befolkningsregister-ID
pf01058262000359

Kommentarer (11)

skrev Axel Scheel

I NBL-artikkelen vises det i litteraturlisten til V. Elvestrand: Generalkonduktør Christopher Hammer (1720–1804) og hans manuskriptsamling. Registratur, biografi, slektshistorie, Trondheim 2002. Såvidt meg bekjent (jfr. WorldCat Identities) finnes der ingen bok med denne tittel utgitt i 2002. Når man så har rettet utgivelsesåret til 2004 her i SNL-artikkelen, hadde det nok vært riktig også å gjengi den riktige tittelen på boken, som er: Vegard Elvestrand: «Fra Københavns Universitet, Sorø Akademi og Ledreborg til Hadeland • Skråblikk på dansk-norsk opplysningstid og en selvsikker embetsmann, frimurer og odelsbonde» (Universitetsbiblioteket i Trondheim og Tapir Akademisk Forlag, 2004). Mvh Axel Scheel

svarte Ida Scott

Hei! Takk for kommentar. Jeg har nå lagt inn riktig utgivelsesår i NBL-artikkelen, og bibsys-lenka i SNL-artikkelen er fjerna. Etter hva jeg kan se, virker det som om "Generalkonduktør Christopher Hammer (1720-1804) og hans manuskriptsamling : registratur, biografi, slektshistorie" er bokens registrerte tittel, jfr. https://www.nb.no/items/1e13b302ce691dde97c044a3a894ee81?searchText=&subSite=. Tittelen du siterer (Fra Københavns Universitet ...") kalles en "omslagstittel" hos forlagene som har gitt ut boken. Det faglige innholdet i NBL-artikkelen (jfr. dine kommentarer om ting som er utelatt) har ikke vi rettigheter til å endre, så det må bare stå som det er. Mvh Ida Scott, redaksjonen.

svarte Axel Scheel

Takk for instruktivt svar, skjønt det både er nytt for meg og stadig noe underlig, at forlag opererer med to helt forskjellige typer titler på bokutgivelser. Desto rarere er det dessuten: når den lenke du viser til fører til en nettside med bokens data - bl.a. nettopp bokomslaget, som er blitt avfotografert så til de grader ufokusert, at hensikten synes å ha vært å utydeliggjøre (!) særlig denne del av tittelen: «Skråblikk på dansk-norsk opplysningstid og en selvsikker embedsmann, frimurer og odelsbonde»!

svarte Ida Scott

Dette med tittelen på denne boka virker noe forvirrende, ja, men det må du nesten ta med forlaget, og ikke oss ;) Mvh Ida Scott, redaksjonen.

svarte Axel Scheel

Tusen takk for ditt forfriskende ærlige svar, som har forsterket min i min tro på, at problemet her egentlig er, dessverre, at man kanskje kort tid etter utgivelsen i 2004 (ETTER forordet av 26. nov. dette år!) og forfatteren Vegard Elvestrands beklagelige død i 2005 (!), antagelig har REGISTRERT boken under en ny og egentlig INNHOLDSFORTEGNELSEN GJELDENDE «tittel», som neppe kan ha vært i overensstemmelse med avdødes vilje og gode tro (jfr. dennes forord), men som for frimurere, i det minste, kan ha vært mindre anstøtelig. Det er synd, men slik ser det ut til å ha blitt «omredigert» i visse skjulte kulisser. Jeg skal følge ditt gode råd og skrive til forlaget og forhøre meg nærmere om dette. Med vennlig hilsen, Axel Scheel

svarte Axel Scheel

- forsterket meg i min tro på, mener jeg.

skrev Axel Scheel

Skjønt jeg leser mye dansk litteratur, er det bare gamle øyne og et feilslag på tastaturet som har fått meg til å skrive «finnes der ingen bok med denne tittel», istedenfor «finnes det ikke». Men la meg nå også bruke anledningen til å sitere kort fra Elvestrands «Forord», s. xii: «Christopher Hammer ble, vel etter påvirkning fra sin mentor ved Sorø Akademi professor Isaac Andreas Cold, antatt som frimurer i 1749. På grunn av private intriger ble hans organiserte deltagelse i broderskapet begrenset til tre-fire år, men det er tydelig at denne idéverden har preget ham resten av livet, noe som fremgår både av hans boksamling og manuskriptsamling. Det mest sensasjonelle dokument i manuskriptsamlingen som helhet er utvilsomt en avskrift av den talen som ble holdt ved innvielsen av St. Olaus sommeren 1749 (Bygdøy ved Christiania med sannsynlig kongelig deltakelse). Da SNL/DBL ikke finner der interessant å skrive om disse ting, kan det vises til Wikipedia-artiklene om Hammer og logen St. Olaus. Men litt senere i det samme avsnitt i forordet skriver Elvestrand også: «Med bakgrunn i denne type litteratur i Hammers bok- og manuskriptsamling og eierens margkommentarer har jeg tillatt meg å gjøre frimureriet (et vesentlig innslag i 1700-tallets idéhistorie) til en hovedsak - i kapitlene 22, 39-45 og 50, jfr. kap. 18 og 66. På denne bakgrunn er det heller ikke riktig å «forkorte» Elvestrands boktittel. Nei, slett ikke! Mvh. A.S.

svarte Axel Scheel

Her har jeg glemt det avsluttende anførselstegn i sitatet, som skal avsluttes slik: «...jfr. kap. 18 og 66.»

skrev Axel Scheel

PS: Det er altså NORSK BIOGRAFISK LEKSIKON (NBL) som ikke finner det interessant å nevne noe som helst om frimureri, men desto mere om poteter og akevitt. Så «DBL» er nok atter et DANSK innslag i mitt skrøpelige hode. A.S.

skrev Axel Scheel

Det kan vel også megetsigende tilføyes, at i litteraturlisten finnes dessverre en ubrukelig (!) lenke tilknyttet henvisningen til Elvestrands bok. Og hadde den ikke vært ubrukelig, ville den jo straks ha avslørt, at man i SNL har valgt å vise til en ikke-eksisterende boktittel. A.S.

svarte Axel Scheel

Den ubrukelige lenke heter ironisk nok «Finn boken».

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg