Faktaboks

Christine de Pisan
Uttale
kristˈin də pizˈã
Født
1364, Venezia, Italia
Død
1430
Levetid - kommentar
fødselsår og dødsår er omtrentlige
Boken om kvinnenes by
Bilde fra Christine de Pizans bok La Cité des Dames (Boken om kvinnenes by) som kom ut i 1404-1405.
Av /Bibliothèque nationale de France.

Christine de Pisan var en fransk forfatter fra middelalderen. Hun er kjent som den første kvinnen i Frankrike som klarte å livnære seg ved å skrive.

Verk

Christine de Pisan (eller de Pizan) ble enke 25 år gammel og prøvde å forsørge seg og barna ved litterær virksomhet, noe hun lyktes med. Hun skrev ballader, dikt, og prosa (historisk/politisk/didaktisk) i en ofte melankolsk, men veltalende stil.

Flere av hennes tekster er selvbiografiske i formen, slik som L’Advision Christine (Christines visjon) (1405) og Le livre de la mutacion de Fortune (Lykken snur) (1403). I sistnevnte lar hun det lyriske jeg, Christine, ende opp som enke, før hun symbolsk nok transformeres til en mann; hun får dypere og mørkere stemme, slik at hun enklere kan fortsette karrieren som profesjonell forfatter.

Hun skrev også en hyllest til Jeanne d'Arc, Ditié de Jehanne d’Arc (1429). Dette diktet er spesielt interessant som vitnesbyrd, fordi det kom ut samme år som Jeanne d'Arcs seier ved Orléans og er dermed den eneste samtidsskildringen av denne historiske hendelsen. Christine de Pisan skriver altså Jeanne d'Arc inn i litteraturhistorien for første gang og hyller henne som et forbilde for andre kvinner.

Hennes mest kjente verk er Le Livre de la cité des dames (Boken om damenes by) (1405), som skildrer byggingen av en utopisk by der det bare er tillatt for kvinner å bo. Det har en uttalt kvinnelig målgruppe, og forfatteren skriver for å skape et mer positivt syn på kvinner enn det som var vanlig i datidens tekster.

Betydning

Mens samtidens litteratur ofte var preget av kvinneforakt, talte Christine de Pisan kvinnenes sak med klokskap og varme. Mange feministiske litteraturteoretikere har derfor fattet interesse for henne de siste tiårene. Samtidig skal man være forsiktig med å lese Pisan som en feministisk forfatter etter vår tids standard – konteksten i middelalderen var selvsagt en helt annen. Det er vel så fruktbart å lese Pisan som en politisk forfatter: Hun engasjerte seg i samtidens politiske konflikter og var ikke redd for å velge side. Det gjaldt også i litterære debatter: Hun anklaget blant annet den populære Roseromanen for å være kvinnefiendtlig og umoralsk.

Norsk oversettelse

Boken om damenes by ble utgitt av Vidarforlaget i 2013, oversatt og med et etterord av Jan Dietrichson.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Amadou, Anne-Lisa. (1982). «‘Kvinnenes by.’ Christine de Pisan». Kari Vogt (red.), Den skjulte tradisjon. Skapende kvinner i kulturhistorien. Bergen: Sigma forlag.
  • Autrand, Françoise. (2009). Christine de Pizan. Paris: Fayard.
  • Brown-Grant, Rosalind. (2003). Christine de Pizan and the Moral Defence of Women. Reading beyond Gender. Cambridge: Cambridge University Press.
  • Desmond, Marilynn. (2008). «Christine de Pizan: Gender, Authorship and Life-Writing». Simon Gaunt og Sarah Kay (red.), The Cambridge Companion to Medieval French Literature. Cambridge: Cambridge University Press.
  • Lingaas, Else Marie. (2014). «Feminisme i middelalderen». Salongen. Nettidsskrift for filosofi og idéhistorie.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg