Christine Koht

Faktaboks

Christine Koht

Anne Christine Koht

Født
19. mai 1967, Oslo

Artikkelstart

Christine Koht er en norsk programleder og standup-komiker fra Asker, best kjent for flere tv-serier på NRK og sin offentlige kamp mot kreft siden 2019.

Bakgrunn

Koht er utdannet lærer, men ble trukket mot radioen, først i RadiOrakel og fra 1997 i NRK P3. Der ble hun kjent som munnrapp programleder, i tospann med Anne Lindmo, i det populære programmet Mammarazzi. Hun jobbet dessuten i programmene Karate og Holger Nielsens metode.

I 2002 gikk hun fra radio- til tv-avdelingen, med to serier for NRK2. I programmet Koht vs J-Diva (2002–2003), der hun i to sesonger fulgte comebackforsøket til 80-tallsstjernen Gry Jannicke Jarlum. Dette ble fulgt opp med tv-serien Koht i kommunen (2003), der hun fulgte valgkampen i Åsnes kommune i Hedmark.

Det var her Koht fant sin form, ikke i tvekamp mot andre kjendiser som Jannicke, men som utagerende, nysgjerrig og oppsøkende reporter i langt mer nøkterne og urnorske sammenhenger.

Gjennombrudd

Kohts store gjennombrudd som programleder, og hennes første på NRK1, var Jan Johansen: Jakten på den norske mannen (2005), der hun oppsøkte en rekke menn med samme navn; Jan Johansen var den gang den vanligste navnekombinasjon i Norge. Serien samlet over 500 000 seere, og vant prisen for «beste nyskapning» og beste kvinnelige programleder under Gullruten i 2005

Koht fulgte opp med den lignende Koht i familien (2006), som igjen ga henne Gullruten for beste programleder, og Koht på jobben (2010). Hun var i tillegg standupkomiker fra 2006 til 2011, og satte opp sceneshowet Koht på scenen (2007), samt ledet NRK-talentkonkurransen Showbiz med Klaus Sonstad i 2008.

I 2011 ble Koht diagnostisert med bipolar lidelse, og hun vendte ikke tilbake til tv-skjermen før med Koht og kidsa (2016) på TV Norge.

Hun giftet seg i 2013 med forfatteren Pernille Rygg, etter at de ble kjærester 23 år tidligere.

Sykdom og bok

I 2019 fortalte Koht at hun hadde fått kreft. Hun hadde operert vekk en svulst året før, og fjernet samtidig livmoren og begge eggstokkene. I tillegg fikk hun føflekk-kreft, av typen slimhinne-melanom, som ikke lot seg behandle med verken cellegift eller stråling, men bare med immunterapi.

Siden har hun skrevet og fortalt om sykdommen og komplikasjonene, i A-magasinet, der hun har vært spaltist siden 2008, og siden podkasten Koht vil leve, i samarbeid med forfatter og journalist Joachim Førsund, samt på Facebook. Våren 2020 fortalte Koht at prøvesvar viste at det ikke var spredning av kreften, men immunforsvaret hennes var svekket, noe som har ført til flere infeksjoner og sykehusopphold.

Høsten 2020 ga Koht ut en svært åpenhjertig selvbiografi, Kohts bok (2020), ført i pennen av Joachim Førsund. Der fortalte hun blant annet om kokainmisbruk i 2000-årene, sin bifile legning og bipolare lidelse. «Hvis det skal være noen vits med denne boken, nå, etter alt jeg har vært igjennom, og mens jeg ennå lever, så kan jeg like gjerne fortelle alt,» skrev hun. Boken er trykt i 29 000 eksemplarer, og ble en av årets bestselgere.

I tillegg til Gullruten har Koht vunnet Klassekampens neshornpris i 2010, mens podkasten Koht vil leve i 2019 vant «årets dokumentar» under Prix Radio, Norges største radioprisutdeling. Hun ble samme år kåret til «årets forbilde» av Se og Hør og «årets navn» i VG. I 2002 kåret magasinet Blikk henne til «årets homo».

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg