Faktaboks

Christianssands Kunstforening

Kristiansand Kunsthall

Organisasjonstype
Forening/lag/innretning
Forretningsadresse
Kristiansand s
Stiftet
20.02.1995
Daglig leder
Cecilie Marie Nissen
Styreleder
Stina Skeie
SKMUs bygning.

Sørlandets Kunstmuseum var bygd inn i den tidligere katedralskolen i sentrum av Kristiansand og sto ferdig i år 2000. Etter 20 år med utstillinger har de stengt dørene og blitt del av Kunstsilo.

Av /Kunstsilo, Kristiansand.
Maleri

Albertine i politilegens venteværelse av Christian Krohg. Olje på lerret, 1885–1887. 211 × 326 cm

Christianssands Kunstforening ble stiftet i 1881, men tok i bruk navnet Kristiansand Kunsthall fra 1. september 2012. Kunstinstitusjonen er og har vært en av Sørlandets ledende ved formidling av samtidskunst gjennom utstillinger, arrangementer og utgivelser av publikasjoner.

Kunsthallen har lokaler over folkebiblioteket i sentrum av Kristiansand. Sammen med biblioteket har de utviklet et nært og tverrfaglig samarbeid i det estetiske feltet, hvor særlig grenseoppgangene mellom bildekunst og litteratur utforskes.

Historikk

Helt siden Christianssands Kunstforening ble grunnlagt i 1881, har foreningen hatt en viktig rolle ved å vekke interesse og skape forståelse for bildekunst og kunsthåndverk i regionen. Også for kunstnerne i landsdelen var foreningens formidling og innkjøp en viktig mulighet for oppmerksomhet og inntjening.

Foreningens første kunstsamling, Det faste Galleri

I 1902 donerte skuespillerparet Sigvard og Laura Gundersen ti kunstverk til kunstforeningen. Dette ble startskuddet for kunstsamlingen. Samlingen fikk navnet Christianssands Billedgalleri, eller Det faste Galleri. Ved opprettelsen ble det bestemt at ti prosent av medlemskontingenten skulle gå til kunstinnkjøp.

Kunstsamlingen

Samlingen besto i begynnelsen vesentlig av norsk maleri. Det mest kjente kunstverket i samlingen var Christian Krohgs maleri fra den såkalte Albertine-syklusen, med tittel Formaningen fra 1884. Videre var Oda Krohgs Aftenposten fra 1887 og Fritz Thaulows Vinterlandskap fra 1888 representert. Andre kunstnere Gundersen-paret hadde kjøpt, var eksempelvis Edvard Diriks og Johan Martin Nielssen. Morten Müllers maleri Landskap. Ørretfiske (1891) ble gitt i gave av kong Oscar 2. i 1903.

I 1949 ble Billedgalleriet skilt ut som eget rettssubjekt, hvilket betød at samlingen fra det tidspunkt skulle eie seg selv og ikke kunne oppløses. Billedgalleriets samlinger fortsatte å vokse, gjennom innkjøp og donasjoner, og i 1995 inneholdt katalogen 883 titler.

Innlemmelse i Sørlandets Kunstmuseum og Kunstsilo

Dronebilde av den gamle kornsiloen

Dronebilde fra ombyggingen. Kornsiloen var opprinnelig tegnet av arkitektene Arne Korsmo og Sverre Aasland. Den sto ferdig i 1935 og ble prisbelønnet med den prestisjetunge prisen Houens Fonds Pris for god arkitektur i 1939.

Av /Kunstsilo, Kristiansand.
Lisens: Pressebilde

I 1995 ble samlingen deponert i Sørlandets Kunstmuseum (SKMU), hvor den også utgjorde en viktig forutsetning for etablering av denne nye kunstinstitusjonen samme år. Samlingen la et viktig kunsthistorisk fundament for videre ervervelser til museet. Samtidig var tanken at samlingen skulle gjøres tilgjengelig for publikum, og at museet skulle ha forvaltningsansvar, slik som formidling, restaurering og konservering.

Videre er Billedgalleriets samlinger en viktig kjerne for videre forskning i Sørlandets egen kunst- og kulturhistorie.

Fra 2015 ble SKMU innlemmet i det nye kunstsenteret kalt Kunstsilo. Sammen med Tangen-samlingen skal de etter planen flytte inn i en nedlagt kornsilo i sentrum av Kristiansand i 2024.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

Christianssands Kunstforening
Sektorkode
7000 Ideelle organisasjoner
Næringskode(r)
90.031 Selvstendig kunstnerisk virksomhet innen visuell kunst

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg