Christiania Torv

Artikkelstart

Christiania Torv, plass i Oslo, mellom Rådhusgata og Øvre Slottsgate. Plassen, som fikk sitt nåværende navn i 1958, er en del av det første torget i Christiania, som var her til det ble flyttet til Stortorget i 1736.

På Christiania Torv lå blant annet byens eldste rådhus (oppført i 1641), som fortsatt er bevart og nå brukes som bevertningssted (restaurant Gamle Raadhus) og Hellig Trefoldighets kirke, som ble innviet i 1639 og ødelagt av brann i 1686. I perioden 1878–1929 lå også Johannes kirke her.

Torget var tidvis i bruk som rettersted, og her stod gapestokken og kaken, en stor påle med halsjern, som ble brukt ved offentlig pisking av forbrytere.

Christiania marked ble avholdt her i januar og februar hvert år fra 1640-årene til 1736, da det ble flyttet til Stortorget. På torget fantes også en offentlig vannpost, Vandkunsten; fra denne kunne borgerne mot betaling legge private vannledninger til sine hus.

Christiania Torv ble innhegnet og steinsatt i 1964, og fikk samtidig en ny «vannkunst». Etter at torvet i mange år var svært trafikkbelastet, ble det i 1990-årene rehabilitert. Fontenen «Christian 4s hanske», utformet av Wenche Gulbrandsen, ble oppført midt på torvet i 1997.

Ved plassen ligger flere av de eldste bevarte bygninger i Oslo, blant annet Rådmansgården (1626) og Anatomigården ved Garnisonssykehuset, sannsynligvis byens eldste bindingsverkhus.

Kart

Christiania Torv
Av /Statens kartverk.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg