Christiania Torv, plass i Oslo, mellom Rådhusgata og Øvre Slottsgate. Plassen, som fikk sitt nåværende navn i 1958, er en del av det første torget i Christiania, som var her til det ble flyttet til Stortorget i 1736.

På Christiania Torv lå blant annet byens eldste rådhus (oppført i 1641), som fortsatt er bevart og nå brukes som bevertningssted (restaurant Gamle Raadhus) og Hellig Trefoldighets kirke, som ble innviet i 1639 og ødelagt av brann i 1686. I perioden 1878–1929 lå også Johannes kirke her.

Torget var tidvis i bruk som rettersted, og her stod gapestokken og kaken, en stor påle med halsjern, som ble brukt ved offentlig pisking av forbrytere.

Christiania marked ble avholdt her i januar og februar hvert år fra 1640-årene til 1736, da det ble flyttet til Stortorget. På torget fantes også en offentlig vannpost, Vandkunsten; fra denne kunne borgerne mot betaling legge private vannledninger til sine hus.

Christiania Torv ble innhegnet og steinsatt i 1964, og fikk samtidig en ny «vannkunst». Etter at torvet i mange år var svært trafikkbelastet, ble det i 1990-årene rehabilitert. Fontenen «Christian 4s hanske», utformet av Wenche Gulbrandsen, ble oppført midt på torvet i 1997.

Ved plassen ligger flere av de eldste bevarte bygninger i Oslo, blant annet  Rådmansgården (1626) og Anatomigården ved Garnisonssykehuset, sannsynligvis byens eldste bindingsverkhus.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.