Christian Wilhelm Allers ga ut flere trykte bildemapper og illustrerte bøker. Denne tegningen er hentet fra mappen Unser Marine (1891).

Blyanttegning av Christian Wilhelm Allers av Christian Wilhelm Allers/Wikiart. Falt i det fri (Public domain)

Christian Wilhelm Allers var en tysk tegnekunstner, kunstmaler og grafiker, særlig kjent for sine humoristiske skildringer av tysk folkeliv. Han tegnet og malte også en rekke portretter.

Han gikk først i lære for å bli litograf i Hamburg, deretter tok han utdannelse ved kunstakademiet i Karlsruhe fra 1878-1883.

Allers ble allment kjent som tegnekunstner ved å gi ut en rekke illustrerte bøker og mapper med reproduksjoner av sine tegninger. Han gjorde særlig suksess med mappen Club Eintracht fra 1888. Stilen hans var naturalistisk, gjerne utført med blyant, og motivene var av mennesker i hverdagslige og/eller humoristiske situasjoner. Allers tjente så godt på salget av bøkene og mappene at han fikk bygget seg et hus på den italienske øya Capri. Der bodde og arbeidet han i mange år, foretok flere studiereiser og hadde ofte besøk av kunstnere, vitenskapsmenn og berømte personer.

I 1902 ble han beskyldt for homoseksualitet, og siden dømt til 4,5 års fengsel av den italienske domstol. Allers hadde flyktet fra Italia allerede før rettssaken, og unnslapp dermed fengsel. Men han måtte heretter leve i eksil og begynte dermed å reise rundt i verden, og bodde i perioder i New Zealand og Australia. For å tjene til livets opphold, tegnet og malte han portretter av velstående mennesker, under pseudonymet W. Endresen. Etter å ha reist i over ti år, vendte han tilbake til sitt hjemland, Tyskland, rett før sin død.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.