Christian Herman Sparre vare en norsk sjøoffiser og politiker for Venstre. Han var både stortingsrepresentant og kommanderende admiral.

Sparre gikk ut fra Sjøkrigsskolen i 1883, studerte videre ved Den militære høyskole og gikk deretter raskt gjennom gradene; Allerede i 1901 var han blitt viseadmiral. Han tjenestegjorde i løpet av denne delen av karrieren både operasjonelt og ved stab. Han ledet også Sjøkrigsskolen en periode.

Fra 1900 var Sparre statsråd i Stockholm, og kommanderende admiral fra 1901. Han satt i stillingen som leder for marinen frem til 1910, da voldgiftsrettens kjennelse i den såkalte «admiralstriden» mellom ham selv og kontreadmiral Jacob Børresen fikk ham til å søke avskjed fra stillingen.

Christian Sparre var en fremtredende, radikal Venstre-politiker og republikaner. Fra 1908 til 1910 var han representant i Kristiania bystyre, og fra 1913 til 1918 representerte han også Horten på Stortinget.

Sparre var også en svært aktiv forfatter, og utga sjøfortellinger og detektivromaner under pseudonymet Fredrik Viller. Under eget navn utgav han Verdenskrigen til sjøs (1925) og var hovedredaktør for Norges Sjøforsvar 1814–1914 (1914).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.