Christian Roy Kaldager

Faktaboks

Født
18. mars 1908
Død
23. juni 2005
Fødested
Baltimore, USA

Christian Roy Kaldager var flyoffiser for FN-styrkene i Kongo. Her er ledelsen for FN-oppdraget samlet i FNs hovedkvarter i New York 8. april 1963, der de møtte generalsekretær U Thant (i midten). Kaldager er nummer to fra høyre, i lys uniform.

Christian Roy Kaldager AP. Gjengitt med tillatelse

Christian Roy Kaldager var en norsk flyoffiser. Kaldager var generalmajor i Luftforsvaret og ledet FN-styrkene i Kongo fra 1963 til 1964.

Kaldager startet sin tid i Forsvaret ved Sjøkrigsskolen hvor han gikk ut i 1931. Deretter ble han utdannet pilot ved Marinens flygeskole, og seilte en periode før krigen i handelsflåten. Dette var på ingen måte unikt, da mange offiserer søkte arbeid utenfor i en tid da Forsvaret hadde begrenset budsjett.

I 1942, etter en rekke år til sjøs og med Norge okkupert, ble Kaldager instruktør ved Little Norway i Canada. Han ble så igjen aktiv pilot og fra 1944 sjef for 330 skvadron.

Etter andre verdenskrig var Kaldager først stasjonssjef ved Sola. Fra 1957 var han generalinspektør for flyvåpenet, og i 1962 ble han sjef for FNs flystyrker i Kongo og følgende år sjef for hele styrken. Han ble i Kongo til 1964, da han ble stabssjef i Forsvarets Overkommando, deretter kommandant på Akershus Festning frem til 1973. I årene 1969 og 1970 var han også direktør for Forsvarets høgskole.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg