Christian Morgenstern

Faktaboks

Christian Morgenstern
uttale:
mˈorgenstern
født:
6. mai 1871, München
død:
31. mars 1914, Merano (Sør-Tirol, Italia)
Christian Morgenstern (1910)

Christian Morgenstern var en tysk forfatter og oversetter. Christian Morgenstern er kjent for sine humoristisk-satiriske diktsamlinger, han oversatte også norsk og svensk litteratur til tysk.

Biografi

Etter en periode som jusstudent, begynte Christian Morgenstern sin litterære karriere: som redaktør av diverse kulturtidsskrift, som bokanmelder og skribent. Han var en populær forfatter for flere kabarettscener i Tyskland, blant annet for Überbrettl (fra 1901) og for Schall und Rauch (1902-1903) i Berlin. Siden 1893 led han av tuberkulose, noe som medførte lange santoriumsopphold og som han døde av i 1914.

Forfatterskap

Christian Morgenstern debuterte i 1895 med lyrikksamlingen Phantas Schloß. Ein Zyklus humoristisch-phantastischer Dichtungen. Blant hans mest kjente samlinger er Galgenlieder (1905) som han opphøyde til sin egen verdensanskuelse: «Galgepoesi er et stykke verdensanskuelse» («Galgenpoesie ist ein Stück Weltanschauung») og Melancholie (1905), hvor han forbinder det humoristiske med stemningsfull naturlyrikk. I samlingene Palmström (1910), Palma Kunkel (1916) og Der Gingganz (1919), de to siste ble utgitt posthumt, harselerer han over livets dårskap med særlig adresse til det tyske småborgerskap.

Etter lang tids sykdom (Morgenstern fikk i 1893 konstatert tuberkulose) og en indre krise vendte han seg mot religiøs lyrikk, som ikke fikk samme gjennomslagskraft som hans tidlige forfatterskap. Under innflytelse av Rudolf Steiners antroposofi skrev han flere lyrikksamlinger som kom ut posthumt, blant annet Stufen (1918) og Mensch Wanderer (1927).

Forfatterskapet er i dag lite lest og omfattes kun sporadisk av litteraturvitenskapelig interesse; i tidsrommet 1988-2018 kom det ut en historisk-kritisk utgave av Morgensterns samlede verker.

Oversetter

Christian Morgenstern var en kjent oversetter og utgiver av norsk og svensk samtidslitteratur til tysk. Han oversatte flere stykker av Henrik Ibsen til tysk, blant annet Brandt, Catilina, Gildet paa Solhaug, Kærlighedens komediet og Peer Gynt, dikt av Bjørnstjerne Bjørnson, Knut Hamsuns Aftenrøde og Livets spil samt August Strindbergs Inferno.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg