Christian Konrad Sprengel

Faktaboks

Christian Konrad Sprengel
Uttale
ʃ-
Født
22. september 1750, Brandenburg
Død
17. april 1816, Berlin
Omslaget til Sprengels hovedverk fra 1793, Das entdeckte Geheimniss der Natur im Bau und in der Befruchtung der Blumen.
.

Artikkelstart

Christian Konrad Sprengel var en tysk botaniker, teolog og rektor. Han regnes som pollineringsøkologiens grunnlegger etter utgivelsen av Das Entdeckte Geheimniss der Natur im Bau und in der Befruchtung der Blumen (1793) hvor han dokumenterte nektarens funksjon i pollinering av blomsterplanter.

Observasjoner og funn

I 1787 gjorde Sprengel observasjoner av blomster hos skogstorkenebb som førte til at han forsto at nektar har en viktig funksjon for blomsterplanters pollinering og dermed fruktsetting. Dette inspirerte ham til å undersøke andre blomsterplanter for trekk som underbygde hans nyvinnende innsikt at nektar finnes i blomstene som mat for insekter som i og med besøkene i blomstene frakter pollen mellom blomstene.

Sprengels hovedverk

I 1793 publiserte han resultatene sine i Das Entdeckte Geheimniss der Natur im Bau und in der Befruchtung der Blumen (Naturens avslørte hemmelighet i blomstenes bygning og befruktning). Den avslørte hemmeligheten var at plantene stiller med mat i form av nektar som betaling for det pollineringsarbeidet insektene utfører.

Verket beskriver over fire hundre arter av blomsterplanter og hvordan disse pollineres. Det er illustrert med flere hundre små tegninger av blomsterdetaljer og insekter. Sprengels bok fikk liten innvirkning i sin samtid, trolig fordi han ikke var en del av det naturhistoriske vitenskapssamfunnet. I tillegg ble han delvis motarbeidet av Goethe som hadde ambisjoner innen naturhistorie og var sterkt uenig i Sprengels syn.

Sprengel og Darwin

Christian Konrad Sprengels minneplakett i botanisk hage i Berlin.
.
Lisens: CC BY SA 3.0

Sprengels betydning ble først synliggjort da Charles Darwin nesten femti år senere omtalte Sprengels bok i meget rosende vendinger i brev og i sin bok om orkidéers pollinering fra 1862.

I ettertida er Sprengel anerkjent som grunnleggeren av pollineringsøkologi som forskningsfelt, og via Darwin ble hans ideer inspirasjon for en rekke naturhistorikere som samlet data om pollinering fra hele verden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev John Magne Grindeland

Hei, igjen.
Som illustrasjon vil jeg foreslå bilde av minneplaketten fra Berlin botaniske hage og/eller tittelsida fra boka hans.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg