Christian Egemar

Faktaboks

Christian Egemar
Født
6. mai 1937, Slagelse, Danmark
Død
7. november 2004

Artikkelstart

Christian Egemar var en dansk-norsk scenograf som var en foregangsmann innen norsk scenografi. Han tegnet blant annet dekorasjoner og drakter til forestillinger på Riksteatret og Nationaltheatret.

Egemar ble utdannet som tegner og dekoratør i Danmark, kom til Norge i 1959 og var ansatt i Fjernsynsteatret i 1960–1970. Han gjorde en stor innsats som scenograf ved Den Nationale Scene, hvor han i årene 1967–1976 skapte dekorasjoner og utstyr til blant annet Henrik Ibsens Brand, Peer Gynt og Gengangere; Bertold Brechts Schweyk i annen verdenskrig, Det gode menneske fra Sezuan og Arturo Ui; Nordahl Griegs Nederlaget og Vår ære og vår makt; William Shakespeares Macbeth og Peter Weiss' Mordet på Marat. Han hadd også mange oppgaver på Det Norske Teatret.

Med sin kombinasjon av realisme og stilisering var han en foregangsmann i norsk scenografi. Han var tilknyttet Fjernsynsteatret som scenograf, med en stor årlig produksjon. Blant hans mange oppgaver her var Olav Duun-serien Medmenneske og flere Ibsen-produksjoner, også serien De unges forbund. Han hadde også ansvar for scenografien i mange underholdningsshow.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg