Oberst Christer O. Johannesen (bilde) dirigent , tidligere sjef for Forsvarets musikk nå sjef for Norsk Militær Tattoo. Christer Olav Johannesen ble født i Sverige der hans far - Kaare Oddvar Johannesen - tok sin befalsutdannelse før han gikk inn i de norske styrkene i 1944. Lille Christer var 2 måneder gammel da han med sin mor - Else Margrethe Johannesen - kom til Sarpsborg etter krigen. Faren var fortsatt i det militære i Sverige, og kom etter senere.

Christer O. Johannesen begynte, som så mange andre yrkesmusikere, i guttemusikken. Hans far var ivrig korpsmusiker og Christer begynte som kornettist i Sarpsborg Guttemusikkkorps, men han gikk senere over til klarinetten som instrument og begynte høsten 1959 i Sarpsborg Janitsjarkorps hvor han spilte i ca. 10 år. Dette ga ham et godt musikalsk grunnlag for prøvespill til Gardemusikken, der han tjenestegjorde i musikkorpset. Etter endt militærtjeneste, ble han yrkesmusiker i Forsvarets Distriktsmusikkorps Østlandet i Halden, etter å ha vunnet prøvespillet på klarinett i 1965. Senere, i 1975, tok han over som sjef og dirigent for samme korps, på folkemunne "Divisjonsmusikken i Halden" nå omorganisert til det sivile Det Norske Blåseensemble anno 1734.

Johannesen har studert klarinett bl.a. i Sverige og direksjon i Norge med Øivin Fjeldstad og Nicolas Braithwaite i England på Royal Military Schoof of Music og i USA med Frederick Fennell, en av korpsverdenens største personligheter. Johannesen har, ved siden av sitt arbeid med profesjonelle musikere, gjort en stor innsats for amatørmusikklivet i Norge. Han har dirigert flere av de korps som i dag er Norges beste. I Sarpsborg Janitsjarkorps var Christer Johannesen dirigent nesten hele perioden 1973 -1997, og i Lillestrøm Musikkorps jobbet han i 10 år. Med begge korps har han vunnet en rekke konkurranser.

Johannesen har også vært fast dirigent og kunstnerisk leder for flere kretskorps: Telemark Janitsjarorkester (Telemark Krets), Glåmdal (Kongsvinger), Nord-Troms og Øvre Romerike. Han har i tillegg vært sjefsdirigent for Oslo og Akershus heimevernsdistrikt 02's musikkorps siden 2003.

1983 ble han utnevnt til Musikkinspektør i Forsvaret, en posisjon han hadde i over 20 år. Han er gift med Wenche Ulleberg og har 3 barn, June, Espen og Thomas.

Christer O. Johannesens navn vil også for alltid være nært knyttet til NNUK - Norges Nasjonale Ungdomskorps, som han ledet fra starten i 1975 og de første tretten år av dets virksomhet. Som Norges "korps-landslag" under hans taktstokk vant korpset en rekke internasjonale konkurranser blant annet i USA 1976, og gjennomførte flere turneer og konsertoppdrag i Norge og utlandet. Et høydepunkt var seiren i Verdensmusikkonkurransen (Wereld Muziek Concours) i Kerkrade, Holland i 1978. Et annet høydepunkt var konsertturneen i USA (og Island) i 1986 med hovedkonserten på Mid-West International Band and Orchestra Clinic i Chicago rett før jul. Og med Johannesen som dirigent åpnet de den første internasjonale korpskonferansen i WASBE (World Association for Symphonic Bands and Ensembles) i Skien 1983.

Han er etterspurt som gjestedirigent, instruktør og musikkdommer i Norge, Europa og USA, og har blant annet dirigert alle de militære korps i Washington DC (Army, Navy, Marine Corps og Air Force).

Han har dirigert på uttalige innspillinger på plate og CD, og mottatt flere kulturpriser og utmerkelser. Mest prestisjefylt er kanskje engasjementet som dirigent for musikere fra Stockholmsfilharmonien, Operaen og radioorkesteret i Stockholm for innspilling av CDer med svenske infanterimarsjer.

I 2003 sluttet han som Forsvarets musikkinspektør, men ble etter avgangen forespurt av Forsvarsledelsen om å fortsette, men som sjef for Norsk Militær Tattoo med obersts rang. Dette er første gang noen i Forsvarets musikk har oppnådd denne rangen. Siden har dette populære arrangementet nydt godt av Oberst Johannesens store internasjonale kontaktflate.

Johannesen ble i 2005 utnevnt til Ridder 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden for sin mangeårige innsats i norsk korpsmusikk, og for sitt arbeide med Norsk Militær Tattoo, arrangementet som han nå leder og var en av initiativtagerne til i 1994.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.