Christer O. Johannesen

Faktaboks

Christer O. Johannesen
Christer Olav Johannesen
født:
9. april 1945, Uppsala, Sverige

Christer O. Johannesen er en norsk dirigent. Han var tidligere musikkinspektør for Forsvaret (Forsvarets musikk) og sjef for Norsk Militær Tattoo.

Oppvekst og utdanning

Johannesen begynte, som så mange andre yrkesmusikere, i guttemusikken. Hans far var ivrig korpsmusiker og Christer begynte som kornettist i Sarpsborg Guttemusikkkorps, men han gikk senere over til klarinetten som instrument. Høsten 1959 begynte han i Sarpsborg Janitsjarkorps, hvor han spilte i cirka ti år. Dette ga ham et godt musikalsk grunnlag for prøvespill til Gardemusikken, der han tjenestegjorde i musikkorpset. Etter endt militærtjeneste, ble han yrkesmusiker i Forsvarets Distriktsmusikkorps Østlandet i Halden, etter å ha vunnet prøvespillet på klarinett i 1965. Senere, i 1975, tok han over som sjef og dirigent for samme korps, på folkemunne «Divisjonsmusikken i Halden» nå omorganisert til det sivile Det Norske Blåseensemble anno 1734.

Johannesen har senere studert klarinett i Sverige og direksjon i Norge med Øivin Fjeldstad. Han har også studert ved Royal Military School of Music i England med Nicolas Braithwaite, og i USA med Frederick Fennell, en av korpsverdenens største personligheter.

Karriere

I 1983 ble Johannesen utnevnt til Musikkinspektør for Forsvaret (MIF), en posisjon han hadde i over 20 år.

Han har, ved siden av sitt arbeid med profesjonelle musikere, gjort en stor innsats for amatørmusikklivet i Norge. Han har dirigert flere av de amatørkorps som i dag er Norges beste.

Johannesen har også vært fast dirigent og kunstnerisk leder for flere kretskorps: Telemark Janitsjarorkester (Telemark Krets), Glåmdal (Kongsvinger), Nord-Troms og Øvre Romerike. Han har i tillegg vært sjefsdirigent for Oslo og Akershus heimevernsdistrikt 02's musikkorps siden 2003.

Meritter

Johannesens navn vil også for alltid være nært knyttet til NNUK – Norges Nasjonale Ungdomskorps, som han ledet fra starten i 1975 og de første tretten år av dets virksomhet. Som Norges "korps-landslag" under hans taktstokk vant korpset en rekke internasjonale konkurranser blant annet i USA 1976, og gjennomførte flere turneer og konsertoppdrag i Norge og utlandet. Med Johannesen som dirigent åpnet de den første internasjonale korpskonferansen i WASBE (World Association for Symphonic Bands and Ensembles) i Skien i 1983.

Johannesen har vært etterspurt som gjestedirigent, instruktør og musikkdommer i Norge, Europa og USA, og har blant annet dirigert alle de militære korps i Washington DC (Army, Navy, Marine Corps og Air Force).

Han har dirigert på en rekke innspillinger, og mottatt flere kulturpriser og utmerkelser.

I 2003 sluttet han som Forsvarets musikkinspektør, men ble etter avgangen forespurt av Forsvarsledelsen om å fortsette, men som sjef for Norsk Militær Tattoo med oberstrang. Dette er første gang noen i Forsvarets musikk har oppnådd denne rangen. Oberst Johannesen er i dag pensjonist.

Johannesen ble i 2005 utnevnt til Ridder 1. klasse av Den kongelige norske St. Olavs Orden for sin mangeårige innsats i norsk korpsmusikk, og for sitt arbeide med Norsk Militær Tattoo, arrangementet som han nå leder og var en av initiativtagerne til i 1994.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg