Faktaboks

Chris Tvedt

Født Baard Christian Tvedt

Født
3. august 1954, Bergen
Christian Tvedt. Foto: Fredrik Arff. Gjort tilgjengelig av CappelenDamm.
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Chris Tvedt er en norsk forfatter og advokat, kjent for kriminalromaner om forsvarsadvokaten Mikael Brenne og Kripos-etterforskeren Edvard Matre. Tvedt mottok Rivertonprisen for Dødens sirkel utgitt i 2010.

Forfatterskap

Tvedt debuterte med kriminalromanen Rimelig tvil i 2005. I alle bøkene er det den utradisjonelle forsvarsadvokaten Mikael Brenne som er gjennomgangsfigur. Chris Tvedt har mottatt svært gode kritikker for kriminalromanene som både er stilsikre og spennende på flere plan og han mottok Rivertonprisen for Dødens sirkel utgitt i 2010. Serien på fem bøker med Mikael Brenne etablerte Tvedt i fremste rekke blant samtidens norske krimforfattere.

I Av jord er du kommet (2012) introduserte han Kripos-etterforskeren Edvard Matre som hovedfigur. Matre etterforsker ran og mord også i Den blinde guden (2013), en bok forfatteren har skrevet sammen med sin ektefelle Elisabeth Gulbrandsen. Hun er også medforfatter til Djevelens barn (2014) der Matre er degradert til å lete etter forsvunne asylbarn. En pensjonert politimann har en sentral rolle i opprullingen av overgrep og drap.

Med Den som forvolder en annens død (2016) er Tvedt tilbake som ene-forfatter, og forsvarsadvokat Mikael Brenne er tilbake etter lang tids fravær. Brenne tar i Bevisets stilling (2018) på seg en sak der det er opplagt hvem som er morderen, men hvor noen små detaljer ikke passer helt inn. Saken utvikler seg til en av de mest kompliserte Brenne har undersøkt, og samtidig har han det ikke helt enkelt i privatlivet. Det er ikke enklere for Mikael Brenne verken som advokat eller privatperson i kriminalromanen Formildende omstendigheter (2019). Det som forekommer å være et opplagt eksempel på et drap i nødverge, viser seg å være noe helt annet. Romanen har sin styrke som drama fra rettssalen, men viser også intrikat og dyktig etterforskning. I

Djevelen i detaljene (2021) møter vi både Kripos-etterforsker Edvard Martre og forsvarsadvokat Mikael Brenne, i en sak der ikke minst Brenne har mer enn nok å kjempe med for å redde sitt eget skinn.

I På ære og samvittighet (2023) møter vi også Martre som nå arbeider i Kripos, cold case-gruppe, og er i Bergen for å etterforske et gammelt drap. Mikael Brenne er forsvarer for en person som er anklaget for drap, og saken synes i opplagt nok. Men så viser det seg at hans klient kan knyttes til den saken Martre etterforsker, og advokat Brenne får mer enn nok å ta tak i – ikke minst sin egen mørke og farlige fortid.

Utgivelser

 • Rimelig tvil (2005)
 • Fare for gjentakelse (2007)
 • Skjellig grunn til mistanke (2008)
 • Rottejegeren (2009)
 • Dødens sirkel (2010)
 • Av jord er du kommet (2012)
 • Den blinde guden (2013)
 • Djevelens barn (2014)
 • Den som forvolder en annens død (2016)
 • Bevisets stilling (2018)
 • Formildende omstendigheter (2019)
 • Djevelen i detaljene (2021)
 • På ære og samvittighet (2023)

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg