Chris Hoy

Faktaboks

Chris Hoy

Sir Chris Hoy, Christopher Andrew Hoy

Født
23. mars 1976, Edinburgh, Skottland

Chris Hoy, tidligere skotsk banesyklist, sprinter.

Hoy regnes som en av de fremste banesyklistene gjennom tidene. I løpet av karrieren ble han seks ganger olympisk mester og vant 11 VM-gull. Hoy er den mestvinnende britiske utøveren og syklist i OL gjennom tidene.

Karriere

Chris Hoy startet sin karriere som BMX-syklist, han ble blant annet skotsk mester og var ranket som nummer 9 i verden som 14-åring. I 1992 byttet Hoy til banesykling og to år senere ble han en del The City of Edinburgh Racing Club, et av de mest suksessfulle lagene innen banesykling i Storbritannia. Hoy kjørte for flere lag i løpet av karrieren og avsluttet med å sykle for Team Sky + HD i perioden 2008-2012. Siden 1996 var Hoy en viktig del av Storbritannias landslag i banesykling og vant sin første VM-medalje i 1999 da Storbritannia tok sølv i lagsprint.

I løpet av karrieren vant Hoy 25 VM-medaljer: 11 gull-, åtte sølv- og seks bronsemedaljer. Han vant også to gull og to bronsemedaljer for Skottland i Samveldelekene. Hoy er også innehaver av verdensrekorden på 500 meter med tiden 24,758 sekunder (per mai 2017)

Under OL i Sydney i 2000 vant Hoy sin første OL-medalje da Storbritannia tok sølv i lagsprint. Hoy vant sitt første individuelle OL-gull under lekene i Athen i 2004 i øvelsen Kilo. Under OL i Beijing i 2008 vant Hoy gull i øvelsene keirin, samt sprint og lagsprint. Han vant også OL-gull i keirin og lagsprint under OL i London i 2012 og ble med det den britiske utøveren med flest OL-gull noensinne. Han er også den utøveren med flest OL-medaljer totalt, delt med Bradley Wiggins.

Utmerkelser

På bakgrunn av sine idrettsprestasjoner ble han i 2009 utnevnt til Knight Bachelor og adlet av Prins Charles. Han fikk da tittelen Sir.

Hoy avsluttet sin karriere som banesyklist i 2013 og har siden blant annet drevet med profesjonell motorsport.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg