Chris Hoy, tidligere skotsk banesyklist, sprinter.

Hoy regnes som en av de fremste banesyklistene gjennom tidene. I løpet av karrieren ble han seks ganger olympisk mester og vant 11 VM-gull. Hoy er den mestvinnende britiske utøveren og syklist i OL gjennom tidene.

Chris Hoy startet sin karriere som BMX-syklist og ble blant annet skotsk mester og var ranket som nummer 9 i verden som 14-åring. I 1992 byttet han til banesykling og to år senere ble han en del The City of Edinburgh Racing Club, et av de mest suksessfulle lagene innen banesykling i Storbritannia. Han kjørte for flere lag i løpet av karrieren og avsluttet med å sykle for Team Sky + HD i perioden 2008-2012. Siden 1996 var Hoy en viktig del av Storbritannias landslag i banesykling og vant sin første VM-medalje i 1999 da Storbritannia tok sølv i lagsprint.

I løpet av karrieren vant Hoy 25 VM-medaljer: 11 gull-, åtte sølv- og seks bronsemedaljer. Han vant også to gull og to bronsemedaljer for Skottland i Samveldelekene. Hoy er også innehaver av verdensrekorden på 500 meter med tiden 24,758 sekunder (per mai 2017)

Under OL i Sydney i 2000 vant Hoy sin første OL-medalje da Storbritannia tok sølv i lagsprint. Hoy vant sitt første individuelle OL-gull under lekene i Athen i 2004 i øvelsen Kilo. Under OL i Beijing i 2008 vant Hoy gull i øvelsene keirin, samt sprint og lagsprint. Han vant også OL-gull i keirin og lagsprint under OL i London i 2012 og ble med det den britiske utøveren med flest OL-gull noensinne. Han er også den utøveren med flest OL-medaljer totalt, delt med Bradley Wiggins.

På bakgrunn av sine idrettsprestasjoner ble han i 2009 utnevnt til Knight Bachelor og adlet av Prins Charles. Han fikk da tittelen Sir. Hoy avsluttet sin karriere som banesyklist i 2013 og har siden blant annet drevet med profesjonell motorsport. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.