Chirotherium

Undersiden av en sandsteinsplate („Rötquarzit“) fra tidlig Midtre Trias, 240 millioner år) med fotspor kalt Chirotherium barthii, ved en parkeringsplass 1 km nord fro Külsheim nær Würzburg, Tyskland.
.
Lisens: CC BY 2.0
Fossile fotspor kalt Chirotherium, Teylers Museum, Haarlem, Nederland. Sandsteinen viser flere fotavtrykk og innfylte tørkesprekker. Dette viser at stedet var vått nok til å ta fotavtrykk, men at klimaet ellers var varmt nok til å tørke overflaten raskt.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Chirotherium et sporfossil fra trias som viser fotsporene til et firbeint dyr. Det var lenge omdiskutert hvem som hadde laget sporene, men nå tror man at det var et reptil som er beslektet med krokodiller.

Faktaboks

Uttale
kirotˈerium
Etymologi
gresk ‘hånddyr’

Sporene er kjent særlig fra Tyskland, men er også funnet flere andre steder i Europa samt i Sør-Amerika. Det første beskrevne fossilet, av Kaupp i 1835, var et spor med flere avtrykk av samme dyr. Bakfotavtrykket er ganske likt et menneskehåndavtrykk. Navnet betyr «hånddyr», men chirotherium brukes kun om selve sporet, ikke om dyret.

Dyret som har laget sporet var en rausuchid i gruppen Pseudosuchia, som blant annet inkluderer nålevende krokodiller og den utdødde Postosuchus.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg