Chinvat-broen

Chinvat-broen er betegnelsen på den mytiske broen sjelen må krysse for å komme til paradiset ifølge zoroastrismens lære. Betydningen av ordet er uklar, men det oversettes som regel med skillerens, overgangens eller avgjørelsens bro. Inngangen til broen voktes av to store hunder, og både gode og onde ånder svever over den.

Faktaboks

Uttale
chˈinvat-broen

Sjelen blir ledet frem til broen, der avdødes tidligere ord, handlinger, og tanker blir veiet. Hvilke handlinger som veier mest avgjør dens videre skjebne. Bare de gode sjelene, de som i livet har fulgt asha ('sannhet og orden'), får tilgang til paradiset. For dem blir broen bred og lett å krysse. For de onde og løgnaktige, de som fulgte druj ('falskheten'), blir broen smalere og smalere. Til sist blir den som en knivsegg, og de onde faller ned i helvete, der de blir til endetiden, da de døde vil gjenoppstå og Ahura Mazda vil vinne en endelig seier over alle onde makter.

Forestillingene om chinvat er svært gamle og forekommer allerede i gathaene.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Boyce, Mary: Zoroastrians: Their Religious Beliefs and Practices. Routledge & Kegan Paul, London 1979.
  • Stausberg, Michael: Zarathustra and Zoroastrism. London, Oakville, Equinox 2008.
  • Zarathustras Sanger. De eldste iranske skriftene. Utvalg, oversettelse og innledende essay av: Prods Oktor Skjærvø, i serien: Verdens hellige tekster. De norske bokklubbene 2003.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg