Chihuahua (by i Mexico)

Artikkelstart

Chihuahua er en by i Mexico som utgjør hovedstaden i delstaten Chihuahua. Byen ligger 1430 meter over havet i en dal i Sierra Madre Occidental, og har 878 062 innbyggere (INEGI, 2015).

Faktaboks

Uttale
tʃiwˈawa

Chihuahua er et økonomisk senter i nordlige Mexico, med tekstilindustri og smelteverk. Jernbanelinjen El Chepe – omtalt som en av verdens vakreste jernbanestrekninger – går fra Chihuahua til Los Mochis i Sinaloa. Byen har mange gamle bygninger, blant annet en barokk katedral fra 1700-tallet. Chihuahua ble grunnlagt i 1709, og var en viktig gruveby under den spanske koloniperioden. Den ble erobret to ganger av amerikanske tropper under krigen mellom Mexico og USA (1846–1848).

Som mange andre storbyer i Mexico, og særlig nord i landet, er Chihuahua hardt rammet av den væpnede konflikten som har pågått mellom myndighetene og forskjellige kriminelle karteller siden 2006. I 2018 hadde Chihuahua den 49. høyeste drapsraten av alle byer utenfor krigssone, med 37,5 drap per 100 000 innbyggere (CCSPJP). Dette året ble 352 mennesker drept i voldshandlinger i Chihuahua.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg