Chevrolet

.
Lisens: Begrenset gjenbruk
Bilde fra General Motors, lisens CC-BY-NC 3.0
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Chevrolet, amerikansk bilmerke, etablert 1911 av William C. Durant, etter at hadde blitt presset ut av General Motors, og den sveitsisk-amerikanske racerkjøreren Louis Chevrolet (1878–1941).

Faktaboks

uttale:
ʃevrålˈe
også kjent som:

Chevy

Historie

Durant overtok fabrikken i 1914 og dannet Chevrolet Motor Co. Han tjente godt på den og kjøpte opp aksjer i General Motors slik at han på ny vant kontroll over selskapet, og derved ble Chevrolet i 1918 et produkt av General Motors. Fabrikken ble fra da av ledet av dansk-amerikaneren William S. Knudsen. I 1927 solgte Chevrolet flere biler enn Ford, og var med små avbrudd det mest solgte merket i USA frem til 90-tallet.

Chevrolets modellprogram har vært preget av konvensjonelle biler til rimelige priser. Sportsvognen Corvette med kunststoffkarosseri ble lansert 1953 (Corvette har siden vært modellbetegnelse på Chevrolets sportsvogner), og i 1959 kom Corvair med luftavkjølt, 6-sylindret boksermotor i hekken. Kjente modellserier for øvrig har vært Bel Air, Caprice, Chevette, Impala og Camaro. Fra 2005-15 ble Daewoo markedsført som Chevrolet i Europa.

Virksomhet

Chevrolet Camaro SS, 2016-modell.
Bilde fra General Motors, lisens CC-BY-NC 3.0
.
Lisens: Begrenset gjenbruk
Chevrolet Volt, 2016-modell.
Bilde fra General Motors, lisens CC-BY-NC 3.0
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Chevrolet solgte omkring 4,43 mill. personbiler og nyttekjøretøy i 2014. Chevrolet valgte å trekke seg fra det europeiske markedet i slutten av 2013, og stanset salg i Europa i 2015.

Amerikanske modellserier for 2016 inkluderer hybridbilen Volt (i Europa markedsført som Opel Ampera), den elektriske småbilen Bolt (lansert i 2015, basert på Opel Karl), småbilene Spark og Sonic, sedanene Malibu, Impala og SS, crossoverbilene Trax, Equinox og Traverse, SUV'ene Tahoe og Suburban, nyttekjøretøyene Silverado og Express, og sportsbilene Camaro og Corvette.

I tillegg blir egne modellserier for det Sør-Amerikanske markedet blir produsert i Brasil.

Referanser

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg