Cheshire er antakelig Storbritannias eldste ost. Den er opprinnelig fra grevskapet Cheshire, men tilvirkes i dag i Shropshire samt walisiske Denbighshire og Flintshire. Osten ystes av både pasteurisert og kumelk. Den kommer i tre varianter: hvit, rød, som er tilsatt moderate mengder annattofarge, samt en blåmuggvariant. Tradisjonelt en gårdsost, men i dag blir den, med unntak av ett gårdsysteri, tilvirket industrielt.

Faktaboks

Uttale
tʃˈestə-

Osten er sylinderformet og veier rundt åtte kilogram. De beste ostene er kledd i gasbind (clothbound). Den modnes minimum fire måneder.

Cheshire betegnes som territorial og tilhører en særegen britisk «ostefamilie» som kalles «crumbly». Osten er kompakt med noen sprekker. Den smuldrer lett og har fin og syrlig smak, typisk for denne typen ost. Osten smelter lett og er godt egnet i matlaging.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg