Chery Fulwin
Chery Fulwin, 2012-modell.
Chery Fulwin
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Chery er et kinesisk bilmerke etablert i 1997. Chery er en av kinas største uavhengige bilprodusenter og mest eksporterte kinesiske bilmerker. Merket produserer personbiler i alle segmenter og lette nyttekjøretøy.

Historie

Chery Tiggo
Chery Grand Tiggo, 2015-modell.
Chery Tiggo
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Chery ble etablert i 1997, og de første serieproduserte bilene stod ferdige i desember 1999. I 2001 eksporterte Chery sine første biler. I 2002 ble småbilen Chery QQ lansert, som førte til mye kontrovers da det var åpenbart at den var en kopi av Daewoo Matiz, solgt av General Motors i Kina som Chevrolet Spark. Chery henvendte seg etterhvert til blant annet Bertone og Pininfarina for hjelp til design, og lanserte i 2007 den Bertone-designede Chery A1 og i 2009 den Pininfarina-designede Chery A3. Bilmerket Qoros ble lansert i 2013 av Chery Automobile Co. Ltd. i samarbeid med israelske investorer, og forsøkt markedsført i Europa.

Virksomhet

Chery Automobile Co. Ltd. har hovedkontor i Wuhu, og produserer også merkene Cowin, Karry, Jetour og Exeed. I 2020 solgte Chery omkring 730 000 kjøretøy, og var det mest eksporterte kinesiske bilmerket.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg