Chery

Chery Fulwin, 2012-modell.
Chery Fulwin
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Artikkelstart

Chery er et kinesisk bilmerke etablert i 1997. Chery er en av kinas største uavhengige bilprodusenter og mest eksporterte kinesiske bilmerker. Merket produserer personbiler i alle segmenter og lette nyttekjøretøy.

Historie

Chery Grand Tiggo, 2015-modell.
Chery Tiggo
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Chery ble etablert i 1997, og de første serieproduserte bilene stod ferdige i desember 1999. I 2001 eksporterte Chery sine første biler. I 2002 ble småbilen Chery QQ lansert, som førte til mye kontrovers da det var åpenbart at den var en kopi av Daewoo Matiz, solgt av General Motors i Kina som Chevrolet Spark. Chery henvendte seg etterhvert til blant annet Bertone og Pininfarina for hjelp til design, og lanserte i 2007 den Bertone-designede Chery A1 og i 2009 den Pininfarina-designede Chery A3. Bilmerket Qoros ble lansert i 2013 av Chery Automobile Co. Ltd. i samarbeid med israelske investorer, og forsøkt markedsført i Europa.

Virksomhet

Chery Automobile Co. Ltd. har hovedkontor i Wuhu, og produserer også merkene Cowin, Karry, Jetour og Exeed. I 2020 solgte Chery omkring 730 000 kjøretøy, og var det mest eksporterte kinesiske bilmerket.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg