Cheheltan, Amir Hassan - Iransk forfatter

Amir Hassan Cheheltan (امیر حسن چهلتن), født i Teheran i 1956, er en prisbelønnet iransk forfatter som har skrevet noveller, romaner og et filmmanus. Publiseringsproblemer har gjort at flere av hans bøker først har kommet ut på tysk. Han har hatt skriveopphold og stipender i Europa og skrevet for tyske aviser om politiske forhold i Iran. Han er medlem av Den iranske forfatterforeningen (Kânun-e nevisandegân-e Irân).

Han debuterte som forfatter i 1976 med en samling fortellinger kalt Sighe (Tidsavgrenset ekteskap / Kvinne ektet gjennom tidsavgrenset ekteskap). Han ga ut nok en samling fortellinger før revolusjonen i 1979 under tittelen Dakhil bar panjare-ye fulâd (Å trenge inn i et stålvindu).

Etter avsluttede studier i elektronikk deltok han i krigen mot Irak og fortsatte å skrive. I 1983 var romanen Rouze-ye Qâsem (Tale for avdøde Qâsem), klar for publisering, men ble ikke tillatt gitt ut før 20 år senere.

Av hans øvrige produksjon er han i Vesten mest kjent for sin såkalte ”Teheran-trilogi” som består av følgende romaner:

  • Tehrân, shahr-e bi-âsemân (Teheran, by uten himmel). 2001.
  • Akhlâq-e mardom-e khiâbân-e enghelâb (Moralen til menneskene i Revolusjonsgaten). 2006.
  • Âmrikâi-koshi dar Tehrân (Amerikanerdrap i Teheran). 2011.

De to siste er ikke utgitt på persisk, men ble først publisert i tysk oversettelse under titlene ”Teheran Revolutionsstraße” og ”Amerikaner töten in Teheran. Ein Roman über den Hass in sechs Episoden” (Amerikanerdrap i Teheran. En roman om hat i seks episoder). Akhlâq-e mardom-e khiâbân-e enghelâb er gitt ut på norsk under tittelen Teheran – Revolusjonsgaten på Solum forlag i 2013, oversatt av Nina Zandjani.

Hans seneste roman er gitt ut på tysk i 2015 under tittelen Der Kalligraph von Isfahan (Kalligrafen fra Esfahan).

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg