Chatsworth House

Den 11. hertugen av Devonshire utenfor hovedbygningen på Chatsworth House. Foto fra 1985.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Chatsworth House er et slott i Storbritannia, ved landsbyen Edensor sørvest for Sheffield i Derbyshire. Slottet er hertugene av Devonshires hovedsete og senter i deres 280 000 dekar store gods. Stedet er oppkalt etter en angelsakser ved navn Ceatt.

Faktaboks

Uttale
tʃˈætswə:þ haus

Eiendommen tilhørte i middelalderen slekten Lech, og ble solgt til sir William Cavendish 1550. Han startet i 1553 oppføringen av et stort hus her. Dette ble blant annet benyttet som fengsel for Maria Stuart, og ble fullført av sir Williams enke Elisabeth («Bess of Hardwicke»). Huset ble ødelagt under den engelske borgerkrigen i 1640-årene. Sir Williams etterkommer, den 1. duke of Devonshire, startet i 1688 oppføringen av et nytt slott i palladiansk stil (arkitekter William Talman og Thomas Archer); muligens var sir Christopher Wren rådgivende arkitekt for bygningen.

Huset er bygd omkring en stor firkantet gårdsplass med springvann. Den 6. duke of Devonshire lot oppføre en lang fløy mot nord i årene 1820–1827, og ominnredet huset i årene 1827–1834 (arkitekt Sir Jeffry Wyatville). Slottet rommer en stor del av hertugenes bibliotek, kunstsamling og samling av møbler og kunstindustri; særlig er samlingen av tegninger berømt. På Chatsworth finnes malerier og tegninger av blant andre Albrecht Dürer, Hans Holbein den yngre, Leonardo da Vinci, Michelangelo, Bartolomé Murillo, Joshua Reynolds, Tizian og Paolo Veronese, og skulptur av blant andre Antonio Canova og Bertel Thorvaldsen, foruten en stor samling romerske skulpturer.

Parken er 18 kilometer i omkrets, og rommer et berømt kaskadeanlegg. Den er utformet dels av Lancelot Brown på 1700-tallet, dels av Joseph Paxton i 1840-årene. Rett overfor slottet ligger mønsterlandsbyen Edensor, som er utformet etter hertugenes planer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg