Charlottenberg

Vrångsälven danner den vestre grensen i Tallmon naturreservat. Elven har til alle tider vært benyttet av lokalbefolkningen, blant annet til tømmerfløting, sagbruk og fiske.
Vrångsälven
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Artikkelstart

Charlottenberg, tettsted i Sverige, Värmland, kommunesenter i Eda kommune, sju km fra grensen mot Norge; 2423 innbyggere (2016).

Faktaboks

Uttale
∫arlåttenbˈerj

Detaljvarehandel er en dominerende næring, med flere store kjøpesentre som betjener grensehandelen fra Norge. Stedet har også tollstasjon ved grensen.

Vest for sentrum ligger Morastfossen, som har spilt en viktig rolle i Charlottenbergs historie. I 1827 ble det anlagt et jernverk ved fossen, etablert av Lars Daniel Larsson, som i sin tid på jernverket var Värmlands rikeste mann. Fabrikken og tettstedet fikk navn etter hans kone, som før ekteskapet het Charlotta Berg. I 1851 overtok skog- og fabrikkeier John Collett Bredesen bruket og skapte 300 arbeidsplasser, først og fremst innen spikerproduksjon. Brukets storhetstid på slutten av 1860-tallet var under eier Johan Oscar Sundström. Han arbeidet også iherdig for utviklingen av kommunikasjon mellom vestre Värmland og Christiania, og anleggelsen av jernbanen via Charlottenberg var mye hans fortjeneste. Jernbanen åpnet i 1865 og skapte gode betingelser for fabrikkens eksport via den norske hovedstaden. Etter Sundströms død i 1889 gikk det nedover med fabrikken. Den brant ned til grunnen i 1906 og aldri gjenoppbygget. I dag benyttes Morastfossen til strømproduksjon.

Vrångsälven har sitt utspring sør for Kongsvinger og renner gjennom en rekke norske småsjøer før den krysser riksgrensen og munner ut i innsjøen Hugn. Elven har sitt navn etter alle meandersvingene den danner. Vrångsälven har alltid spilt en viktig rolle for beboerne i området; Morastfossen med spikerverket, fløtningsled og drift av større og mindre sagbruk.

Tallmon naturreservat ligger på østsiden av Vrångsälven, sørover fra Morastfossen. Reservatet er omlag 70 hektar stort, ble opprettet i 2010 og fikk sin geologiske utforming av Glomma, som en gang rant forbi her på sin vei mot Glafsfjorden, Vänern og Vesterhavet. Her finnes også kulturhistoriske spor etter skanser som ble anlagt i forbindelse med unionsoppløsningen i 1905. Sagnet forteller også at kong Karl 12 stoppet ved en kilde i reservatet for å hvile på sin vei mot Norge.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg