Charlotte – by i North Carolina

Charlotte er en by i USA, North Carolina, nær Catawba River. Byen har 859 035 innbyggere, hvorav 42,8 prosent regnes som hvite, 35,3 prosent som svarte og 13,7 prosent hispanic. Byen danner kjernen i en større byregion (metropolitan area) som strekker seg inn i South Carolina, med 2 525 305 innbyggere (US Census, 2017).

Charlotte er et viktig handelssenter for sørøststatene i den såkalte Carolinas Crescent, en industriregion som strekker seg i en bue fra Raleigh, North Carolina til Greenville, South Carolina, med en betydelig tekstilindustri. Industrien for øvrig omfatter produksjon av møbler, maskiner, metaller og næringsmidler. Byen har flere universiteter og høyskoler, blant annet Queens College fra 1771, det eldste i delstaten, og statsuniversitet fra 1946.

Charlotte ble grunnlagt i 1750-årene og fikk bystatus i 1768, oppkalt etter Charlotte Sophie av Mecklenburg-Strelitz (1744–1818), Georg 3s dronning. Byen var fra 1799 til 1848 – da det store gullrushet i California kom – det viktigste senter for produksjon av gull i USA. Byen er ansett som arnestedet for den presbyterianske kirke i Sørstatene. På 1800-tallet vokste det fram en rekke kirkesamfunn – baptister, metodister, episkopale, lutherske og katolske – så Charlotte kalles «The City of Churches».

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.