Charles Webster Leadbeater

Faktaboks

Charles Webster Leadbeater
Født
16. februar 1854, England
Død
1. mars 1934, Australia

Charles Webster Leadbeater var en forfatter og teosof som har hatt stor innflytelse på vestlig okkultisme og nyreligiøsitet.

Leadbeater var prest i den anglikanske kirke før han ble introdusert for Teosofisk samfunn i 1893. Kort tid etter forlot han sin stilling og reiste til Teosofisk samfunn sitt hovedkvarter i Adyar i India. Her innledet han et tett samarbeid med Annie Besant, daværende leder av Teosofisk samfunn. Leadbeater hevdet at han var i kontakt med flere av de samme «åndelige mestrene» som hadde inspirert en av grunnleggerne av Teosofisk samfunn, Helena Blavatsky. Leadbeater hevdet blant annet at mestrene hadde innviet ham i evnen til klarsynthet. Han var en tid ekskludert fra Teosofisk samfunn, blant annet fordi det ryktes at han ved en anledning hadde anbefalt onani. Da han var tilbake i samfunnet fra 1906, fikk han en nøkkelrolle i arbeidet for anerkjennelse av Jiddu Krishnamurti som en ny verdensfrelser. Leadbeater var en av grunnleggerne av Den liberale katolske kirke (ett av flere trossamfunn med dette navnet), som forfektet en esoterisk kristendomsforståelse samtidig som den ville ivareta apostolisk suksesjon.

Leadbeater er blant annet kjent for å ha utbredt ideene om chakra og aura, og for å ha hevdet at den metafysiske virkeligheten er styrt av fysiske lover. Han skrev over førti bøker om emner innenfor okkultisme, esoterisme og religion. Noen av de mest kjente er Clairvoyance (1899), The Hidden Life in Freemasonry (1926) og Man: Whence and Whither: A Record of Clairvoyant Investigations (1913), som han skrev sammen med Annie Besant.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg