Faktaboks

Charles Tjessem
Født
5. mai 1971, Sandnes
Virke
Kokk
Charles Tjessem, 2009
Charles Tjessem, 2009
Av /𝒲.
Lisens: CC BY SA 3.0

Charles Tjessem er en norsk kokk som vant gull i Bocuse d’Or i 2003. Han var leder av Gastronomisk Institutt (GI) i Stavanger og kaptein på Det norske kokkelandslaget i årene 2001–2004.

Bakgrunn

Som ungdomsskoleelev jobbet Tjessem ved Hotel Sverre i Sandnes. Etter fagutdanning ved Godalen videregående skole hadde han læretiden hos Lasse Pallesen (1957–) på Hotell Residense i Sandnes.

Tjessem var kokk på Statholdergaarden og på Bagatelle i perioden 1992–1994. Han hadde også korte opphold på seks av de beste restaurantene i Europa.

I 1990-årene var Charles Tjessem kokk på Mortepumpen, inntil han sammen med tre kamerater tok over driften av Cartellet i 1996. Han begynte i deltidsstilling på Gastronomisk Institutt i 1998 og var ansatt her fram til mai 2002, de siste tre årene som leder.

Norges- og verdensmester

Charles Tjessem
Årets kokk 2006. Fra venstre Charles Tjessem, Jean Fleury, Internasjonale President Bocuse d'Or, Bent Stiansen og Eyvind Hellstrom.
Charles Tjessem
Lisens: CC BY SA 3.0
Charles Tjessem som dommer i Årets kokk 2006
Charles Tjessem som dommer i Årets kokk 2006
Lisens: CC BY SA 3.0

Mens han forberedte seg til den nasjonale konkurransen Årets kokk, var Tjessem ansatt som kjøkkensjef ved Statoils hovedkontor i Stavanger i fram til 2004.

Etter den store prestasjonen det er å vinne Årets kokk, kjente Tjessem seg utbrent. Ikke desto mindre vant Tjessem Bocuse d’Or noen måneder senere i konkurranse med Frankrikes Franck Putelat (1969–), som driver en restaurant med to stjerner i Michelinguiden.

Seriegrunder

Sammen med ektefellen Monika Østebrød Tjessem (1978–) drev han gourmetrestauranten Charles & De i Sandnes, som åpnet i 2005. Driften omfattet bakeri, konditori, matlagingskurs og seminarvirksomhet. Virksomheten ble solgt i 2016. I 2017 var Tjessem gjestekokk på Boen gård i en periode.

Ekteparet Tjessem åpnet Villa Skeiane i 2018. Stedet er både restaurant og selskapslokale; det tilbyr også «forsyning» (catering), og har åpningstider tilpasset at eierne skal kunne ha et familieliv.

Bøker og media

Charles Tjessem har utgitt fem bøker med kokkekolleger og andre fagfolk, ikke minst utgivelser knyttet til Strømmestiftelsens arbeid med gatebarn. Sammen med Cathrine Borchsenius (1972–) ledet han Sunt & godt på TV2 i 2008.

Utmerkelser

  • Bronse i Norgesmesterskapet i kokkekunst 1995
  • Sølv i Norgesmesterskapet i kokkekunst 1996
  • Årets kjøkkensjef, tildelt av Norske Kokkers Landsforening i 2002
  • Årets kokk, Gull 2002
  • Bocuse d’Or, Gull 2003
  • Bragdprisen, tildelt av Rogaland Fylkeskommune i 2003

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg