Faktaboks

Charles E. Spearman

Charles Edward Spearman

Uttale
spˈi:əmən
Født
17. september 1863, London
Død
10. september 1945, London
Charles Edward Spearman
Charles Spearman er kjent for sine metodiske og teoretiske bidrag til evneforskningen.

Charles E. Spearman var en britisk psykolog. Han er mest kjent for teorien om en generell intelligensfaktor, g, som senere ble utviklet til teorier om IQ.

Hans interesseområde var først og fremst å utvikle fundamentale lover i psykologi basert på statistiske analyser av mentale egenskaper. Han utviklet teorien om en generell intelligens ved å definere intelligens som en kognitiv egenskap som kan måles og uttrykkes tallmessig. Han oppdaget at spesifikke faktorer i svært forskjellige mentale egenskaper korrelerte med hverandre, noe som førte til en hypotese om en felles faktor g, beskrevet i hans klassiske verk «General Intelligens; Objectively Determined and Measured» fra 1904. Han delte intelligensskåren i to kategorier, en konstant og generell faktor, g, og en faktor som varierte og som ble kalt en spesifikk faktor.

Spearman var i utgangspunktet offiser i den britiske arme fra 1883 til 1897, men var mest interessert i filosofi og psykologi. Hans interesse for eksperimentalpsykologi og statistikk fikk han gjennom samarbeid gjennom ti år med grunnleggeren av det første psykologiske laboratorium, Wilhelm Wundt, ved Universitetet i Leipzig, der han også tok sin Ph.D. I 1907 ble han ansatt som Reader ved University College i London der han ble professor fra 1911 til han trakk seg tilbake i 1931.

Foruten verket General Intelligence; Objectively determined and measures er hans viktigste verker: The Abilities of Man (1927), Psychology down the Ages (2 bind, 1937) og Human Ability (posthumt 1950).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg