Charles R. Sheeler, født og utdannet i Philadelphia, amerikansk billedkunstner og fotograf. Han reiste til Europa og bodde 1908–09 i Italia og Paris, hvor han kom i kontakt med analytisk kubisme.  I 1912 reiste han tilbake til USA og drev kommersiell fotografering ved siden av malingen. Scheeler deltok i utstillingen Armory Show 1916.

Sammen med Morton Schamberg og Charles Demuth utviklet han en slags amerikansk kubisme, kalt presisjonisme, med gjenkjennelige elementer i geometriske strukturer, inspirert av Cézanne. På denne tiden begynte han også å eksperimentere med fotografi i sine arbeider, og han brukte ofte fotografier som grunnlag for sine komposisjoner. Hans første utstilling med fotografier fant sted i Modern Gallery i New York 1918. I 1920 deltok han i arbeidet med filmen Manhattan. Fra 1923 arbeidet han som fotograf for magasinene Vogue og Vanity Fair. I 1927 fikk han internasjonal anerkjennelse for sine bilder fra Ford-fabrikken ved River Rouge.

Fra omkring 1918 var han opptatt av å skildre arkitektur og bymotiver; han var særlig fascinert av New Yorks skyskrapere. I 1930- og 1940-årene skapte han regionale landskaper og interiører (i en presisjonistisk stil), mens han i 1950- og 1960-årene særlig skildret industriarkitektur, maskineri og urbane motiver.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.