Faktaboks

Charles Marowitz
Uttale
mˈarowitz
Født
26. januar 1934
Død
2. mai 2014

Charles Marowitz var en amerikansk sceneinstruktør og teaterleder, som arbeidet i Storbritannia store deler av sin karriere.

Etter blant annet å ha samarbeidet med Peter Brook, grunnla han i 1968 eksperimentteateret The Open Space i London, et teater som var i virksomhet til 1981. Her arbeidet han særlig med moderne amerikansk dramatikk, men også med nyversjoner av klassikere av blant annet Shakespeare, Ibsen og Strindberg. Marowitz var kjent for sin teknikk der han brøt opp klassikernes originale dramaturgi, stokket om replikker og delte dem ut til andre skikkelser enn dem som i originaltekstene ytret dem. Slik belyste han problemstillinger fra nye vinkler. I 1981 flyttet han til Los Angeles, der han grunnla Malibu Stage Company i 1990. Dette kompaniet ledet han fram til 2002.

Marowitz gjestet Norge ved en rekke anledninger og huskes særlig for sin oppsetning av Ibsens Hedda Gabler, som var Den Nationale Scenes festspillforestilling i 1978, og den svært omdiskuterte oppsetningen av Ibsens En folkefiendeNationaltheatret i 1979. Han satte dessuten i scene Shakespeares Like for like (Measure for Measure) for Oslo Nye Teater i 1981. Av lettere karakter var hans eget stykke Sherlocks siste sak, som han satte opp på Oslo Nye Teater i 1987.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg