Charles Lamoureux

Faktaboks

Charles Lamoureux
uttale:
lamurˈø
født:
28. september 1834, Bordeaux, Frankrike
død:
21. desember 1899, Paris, Frankrike

Charles Lamoureux var en fransk fiolinist og dirigent og en sentral personlighet i musikklivet i Paris på slutten av 1800-tallet.

Lamoureux kom fra Bordeaux. Han studerte fiolin ved konservatoriet i Paris med Narcisse Girard som lærer, og ble uteksaminert i 1854.

Han ble engasjert som fiolinist på Parisoperaen og spilte også i Orchestre de la Société des Concerts du Conservatoire (se Orchestre de Paris). Han ledet også forestillinger på operaen og på Opéra-Comique.

I 1872 etablerte han en strykekvartett, Lamoureux-kvartetten, som han utvidet til et kammerorkester. Han engasjerte Édouard Colonne til å spille annenfiolin. Lamoureux giftet seg til penger og brukte midlene til å oppføre hovedverker fra barokken i Paris, blant annet Messias av Georg Friedrich Händel og Matteuspasjonen av Johann Sebastian Bach.

I 1881 etablerte Lamoureux orkesterforeningen Société des noveaux Concerts, senere kjent som Concerts Lamoureux og i dag som Orchestre Lamoureux. Denne foreningen ble en berømt institusjon og fikk betydning for fransk musikkliv ved å introdusere verker av Richard Wagner og nye komponister som Claude Debussy. Lamoureux dirigerte selv frem til 1897.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg