Faktaboks

Charles Lamoureux
Uttale
lamurˈø
Født
28. september 1834, Bordeaux, Frankrike
Død
21. desember 1899, Paris, Frankrike
Charles Lamoureux
Charles Lamoureux
Av /𝒲.

Charles Lamoureux var en fransk fiolinist og dirigent og en sentral personlighet i musikklivet i Paris på slutten av 1800-tallet.

Lamoureux kom fra Bordeaux. Han studerte fiolin ved konservatoriet i Paris med Narcisse Girard som lærer, og ble uteksaminert i 1854.

Han ble engasjert som fiolinist på Parisoperaen og spilte også i Orchestre de la Société des Concerts du Conservatoire (se Orchestre de Paris). Han ledet også forestillinger på operaen og på Opéra-Comique.

I 1872 etablerte han en strykekvartett, Lamoureux-kvartetten, som han utvidet til et kammerorkester. Han engasjerte Édouard Colonne til å spille annenfiolin. Lamoureux giftet seg til penger og brukte midlene til å oppføre hovedverker fra barokken i Paris, blant annet Messias av Georg Friedrich Händel og Matteuspasjonen av Johann Sebastian Bach.

I 1881 etablerte Lamoureux orkesterforeningen Société des noveaux Concerts, senere kjent som Concerts Lamoureux og i dag som Orchestre Lamoureux. Denne foreningen ble en berømt institusjon og fikk betydning for fransk musikkliv ved å introdusere verker av Richard Wagner og nye komponister som Claude Debussy. Lamoureux dirigerte selv frem til 1897.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg