Charles Hallé, tysk-britisk pianist og dirigent, bodde fra 1848 i Storbritannia og grunnla i 1858 Hallé Orchestra i Manchester.

Karl Halle var sønn av en organist i Hagen i Ruhr, og viste tidlig sitt klavertalent. Han spilte offentlig allerede fra fire års alder og ble lagt merke til av blant andre Louis Spohr. Han studerte videre i Darmstadt med organisten og komponisten Christian Heinrich Rinck.

Halle bodde 1836–1848 i Paris hvor han ble kjent med Frédéric Chopin, George Sand og Franz Liszt. Her befattet han seg særlig med kammermusikk.

Halle forlot Paris under revolusjonen i 1848 og slo seg ned i London. Det var på dette tidspunkt at han endret navn til det engelske Charles Hallé. Hans klaveraftener i St. James Hall ble populære, og Hallé benyttet seg av dette til å fremme Beethovens klaversonater.

I 1853 flytte han til Manchester. Her etablerte han Hallé Orchestra i 1858, og bygget opp orkesteret til å bli et byorkester for Manchester. Han inviterte Edvard Grieg til å gjeste orkesteret i 1889. 

Hallé Orchestra har fortsatt å bære grunnleggerens navn og har beholdt sin posisjon som et av Storbritannias fremste. 

I sitt andre ekteskap ble Hallé gift med den berømte fiolinisten Wilma Neruda. Han ble adlet til Sir i 1888. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.