Charles Hallé, tysk-britisk pianist og dirigent, virket fra 1848 i Storbritannia og grunnla i 1858 Hallé Orchestra i Manchester.

Karl Halle var sønn av en organist i Hagen i Ruhr, og viste tidlig sitt klavertalent. Han spilte offentlig allerede fra 4-årsalder og ble lagt merke til av blant andre Louis Spohr. Han studerte videre i Darmstadt med organisten og komponisten Christian Heinrich Rinck.

Hallé bodde 1836–1848 i Paris hvor han ble kjent med Fréderic Chopin, George Sand og Franz Liszt. Her befattet han seg særlig med kammermusikk.

Hallé forlot Paris under revolusjonen i 1848 og slo seg ned i London. Det var på dette tidspunkt at han endret navn til det mer engelske Charles Hallé. Hans klaveraftener i St. James Hall ble populære, og Hallé benyttet seg av dette til å fremme Beethovens klaversonater.

I 1853 flytte han til Manchester. Her etablerte han Hallé Orchestra i 1858, og bygget opp orkesteret til å bli et byorkester for Manchester. Edvard Grieg gjestet i 1889. Hallé Orchestra har fortsatt å bære grunnleggerens navn og har beholdt sin posisjon som et av Storbritannias fremste. 

I sitt andre ekteskap ble Hallé gift med den berømte fiolinisten Wilma Neruda

Charles Hallé ble adlet til Sir i 1888.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.