Faktaboks

Charles Glover Barkla
Uttale
bˈa:klə
Født
7. juni 1877, Widnes, England
Død
23. oktober 1944, Edinburgh, Skottland
Charles Barkla

Charles Glover Barkla var en britisk fysiker som fikk Nobelprisen i fysikk i 1917 for sitt arbeid med røntgenstråling og særlig med røntgenspektroskopi.

Biografi

Charles Barkla ble født 7. juni 1877 i Lancashire i England. Han fikk sin mastergrad i fysikk ved University College Liverpool i 1899 der han hadde Sir Oliver Lodge som foreleser i fysikk. Barkla fikk så et stipend som han brukte til å arbeide sammen med fysikeren J. J. Thomson (oppdageren av elektronet) ved Trinity College i Cambridge. Etter halvannet år der søkte han seg over til Kings College i Cambridge for å kunne være med i kapellkoret der. I 1902 returnerte han til Liverpool University og var foreleser der frem til 1909. Han ble da Wheatsone professor i fysikk ved University of London, og i 1913 fikk han the Chair in Natural History at the University of Edinburgh som han hadde ut livet.

Faglige bidrag

Barkla viet mesteparten av sin vitenskapelige virksomhet til studier av røntgenstråling. Han oppdaget at når materie utsettes for røntgenstråling, blir materien en kilde til røntgenstråling. Denne sekundærstrålingen har to komponenter, en som er spredt stråling av samme type som sendes inn mot materien, og den andre er en karakteristisk stråling. Barkla oppdaget at denne strålingen er polarisert på samme måte som reflektert lys. Han hadde dermed vist at røntgenstråling har visse felles trekk med lys.

Det som særlig fremheves i begrunnelsen for hans Nobelpris i fysikk som han fikk i 1917, er at han oppdaget at hvert grunnstoff har sitt eget linjespektrum av røntgenstråling på tilsvarende måte som lys. Dette betyr at linjespekteret i karakteristisk røntgenstråling sendt ut fra materie kan brukes til å utforske materiens atomære struktur.

Barkla undersøkte også materiens evne til å absorbere røntgenstråling og brukte dette til å få informasjon om elektronenes energinivåer og antall elektroner per atom. Han bidrog også til utnyttelsen av røntgenstråling ved fotografering.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg