Charles De Coster, belgisk franskspråklig forfatter. Han ville være med på å skape en original belgisk nasjonallitteratur, og selv om han skrev på fransk, ønsket han å være mest mulig uavhengig av franske forbilder. I samlinger som for eksempel Légendes flamandes (1857 «Flamske legender») søkte han å formidle en spesielt flamsk opplevelse av naturen og folkelivet.

De Costers hovedverk er La Légende et les aventures héroiques, joyeuses et glorieuses d'Uylenspiegel (1865, «Legenden om Uylenspiegel og hans heltemodige, lystige og berømmelige eventyr»). Her gir han en original og nyskapende utforming av folkediktning fra Tyskland, Holland og Belgia. Boken er både en skildring av en eventyrer og folkehelt fra siste del av middelalderen, og en beskrivelse av Flandern under spansk okkupasjon. De Coster veksler mellom ironisk samfunnskritikk og mer grovkornet humor, og ikke minst fordi boken er full av språklig lek, viderefører den tradisjonen fra den franske renessanseforfatteren François Rabelais

Boken om Uylenpiegel ble en inspirasjonskilde for nasjonale frigjøringsbevegelser i flere europeiske land. Man har også ment at den gjenspeiler De Costers store interesse for frimureriet, men i dag hevder mange at boken er mindre preget av denne tradisjonen enn hva man før har gått ut fra. De Coster var demokrat og fritenker, og han skrev en rekke verk som angrep religiøs og politisk undertrykkelse. Han var lite påaktet de siste årene av sitt liv og døde i fattigdom, men fikk mye å si for senere generasjoner av belgiske forfattere.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.