Charles De Coster

Faktaboks

Charles De Coster
Uttale
dəkåstˈɛr
Født
27. august 1827
Død
7. mai 1879

Artikkelstart

Charles De Coster var en belgisk franskspråklig forfatter. Målsetningen hans var å skape en original belgisk nasjonallitteratur. Selv om han skrev på fransk, ønsket han å være mest mulig uavhengig av franske forbilder. I samlinger som for eksempel Légendes flamandes (1857 «Flamske legender») søkte han å formidle en spesielt flamsk opplevelse av naturen og folkelivet.

En skøyer fra senmiddelalderen

De Costers hovedverk er La Légende et les aventures héroiques, joyeuses et glorieuses d'Ulenspiegel et de Lamme Goedzak au pays de Flandres et ailleurs (1865, «Legenden om, og de heltemodige, lystige og berømmelige eventyrene til Ulenspiegel og til Lamme Goedzak i landet Flandern og andre steder»). Navnene på de to hovedpersonene sier mye om karakterene deres. «Uglespeil» forteller hvordan den ene driver ap med folk for å holde et speil opp for dem, så de oppdager hvor naive og lettlurte de er. Navnet på kameraten hans kan oversettes med «lat godfjott» og har både å gjøre med hans godmodige temperament og hans store lyst på god mat og godt drikke.

I boken gir De Coster en original og nyskapende utforming av folkediktning fra Tyskland, Holland og Belgia. Den er både en skildring av en eventyrer og folkehelt fra siste del av middelalderen, og en beskrivelse av Flandern under spansk okkupasjon. Denne beskrivelsen er også et angrep på religiøs intoleranse på forfatterens egen tid. De Coster veksler mellom ironisk samfunnskritikk og mer grovkornet humor, og ikke minst fordi boken er full av språklig lek, viderefører den tradisjonen fra den franske renessanseforfatteren François Rabelais.

Fritenker og frimurer

Boken om Ulenpiegel ble en inspirasjonskilde for nasjonale frigjøringsbevegelser i flere europeiske land. Man har også ment at den gjenspeiler De Costers store interesse for frimureriet. I dag hevder mange likevel at boken er mindre preget av denne tradisjonen enn hva man før gikk ut fra.

De Coster var demokrat og fritenker, og han skrev en rekke verk som angrep religiøs og politisk undertrykkelse. Han var lite påaktet de siste årene av sitt liv og døde i fattigdom, men fikk mye å si for senere generasjoner av belgiske forfattere.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg