Faktaboks

Charles Coward

Charles Joseph Coward

Født
1905
Død
1976

Charles Coward var en britisk soldat, kjent for at han som krigsfange under andre verdenskrig reddet over 400 jøder ut av konsentrasjonsleiren i Auschwitz.

Coward, som hadde et lavere befal i det britiske artilleriet ved utbruddet av krigen, ble tatt til fange 25. mai 1940 under tilbaketrekningen mot Dunkerque. Han ble etter gjentatte rømningsforsøk sendt til Stalag 8B, en fangeleir for britiske krigsfanger som lå ved Buna-fabrikkene i Auschwitzkomplekset. Med stort mot, kreativitet og besluttsomhet greide han å utstyre jødiske fanger med ikke-jødiske dokumenter og dermed redde dem fra gasskammerene.

Charles Coward ble hedret som Rettferdig («Righteous Among the Nations») og et tre ble plantet til hans ære i Yad Vashem i 1963. Han førte og rapport over hva han bevitnet, og bidro til at sentrale personer i I.G. Farbenindustrie ble dømt for sine forbrytelser etter krigen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg