Char B1

Char B1-bis
.
Lisens: CC BY NC ND 2.0

Artikkelstart

Char B1 var en fransk tung stridsvogn brukt under andre verdenskrig. Char B1 og ikke minst den forbedrede Char B1-bis regnes med sin tykke bepansring og relativt kraftige skyts for å ha vært en av verdens mest slagkraftige stridsvogner da Frankrike ble invadert av Tyskland i 1940.

Historie

Char B1 ble produsert fra 1935, og Char B1-bis, som hadde tykkere panser, kraftigere motor og en mer effektiv kanon i tårnet, ble produsert fra 1937. Omkring 400 var blitt produsert ved invasjonen i 1940, og av disse var 365 av varianten Char B1-bis. Fordi så få ble produsert, og på grunn av lite effektiv taktisk bruk av stridsvognene på slagmarken, hadde Char 1B liten innflytelse.

En ytterligere forbedret variant, Char B1-ter, hadde blant annet kraftigere motor, bedre pansring og et mannskap på fem, men bare fem rakk å bli produsert før Frankrike overgav seg.

Spesifikasjoner

En Char B1-bis hadde et mannskap på fire, og var normalt utstyrt med en Renault sekssylindret bensinmotor med en ytelse på 180 hestekrefter. Stridvognen var utrustet med en 75-millimeter kanon montert i fronten, en 47-millimeter kanon i et dreibart tårn, og to 7,5-millimeter mitraljøser.

  • Vekt: 32 tonn
  • Lengde: 6,52 meter
  • Pansring: 20–60 millimeter
  • Topphastighet: 28 kilometer i timen
  • Rekkevidde: 150 kilometer

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg