Char B1 er en fransk tung stridsvogn brukt under andre verdenskrig. Char B1 og ikke minst den forbedrede Char B1-bis regnes med sin tykke bepansring og relativt kraftige skyts for å ha vært en av verdens mest slagkraftige stridsvogner da Frankrike ble invadert av Tyskland i 1940.

Char B1 ble produsert fra 1935, og Char B1-bis, som hadde tykkere panser, kraftigere motor og en mer effektiv kanon i tårnet, ble produsert fra 1937. Omkring 400 var blitt produsert ved invasjonen i 1940, og av disse var 365 av varianten Char B1-bis. Fordi så få ble produsert, og på grunn av lite effektiv taktisk bruk av stridsvognene på slagmarken, hadde Char 1B liten innflytelse.

En ytterligere forbedret variant, Char B1-ter, hadde blant annet kraftigere motor, bedre pansring og et mannskap på fem, men bare fem rakk å bli produsert før Frankrike overgav seg.

En Char B1-bis hadde et mannskap på fire, og var normalt utstyrt med en Renault sekssylindret bensinmotor med en ytelse på 180 hestekrefter. Stridvognen var utrustet med en 75-millimeter kanon montert i fronten, en 47-millimeter kanon i et dreibart tårn, og to 7,5-millimeter mitraljøser.

  • Vekt: 32 tonn
  • Lengde: 6,52 meter
  • Pansring: 20–60 millimeter 
  • Topphastighet: 28 km/t
  • Rekkevidde: 150 kilometer

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.