Changsha, by i sørøstlige Kina, hovedstad i provinsen Hunan, ved jernbanen Beijing-Guangzhou og elven Xiang Jiang 50 km sør for innsjøen Dongting, 60 moh. Det urbane storbyområdet har 3 761 000 innbyggere (estimat for 2015, FNs befolkningsdivisjon).

Changsha er en viktig elvehavn; handel med ris, bomull, tømmer og kveg. Industrien omfatter blant annet rismøller, tekstilfabrikker, tobakksindustri og slakterier. Tungindustrien er bygd ut etter 1970, med aluminiumverk, maskin-, sement-, gummi-, glass- og porselensindustri. Universitet med medisinsk høyskole (fra 1914).

Provinsmuseum med fokus dels på Mao Zedongs liv og dels på omfattende utgravninger av over 2000 år gamle gravkamre fra det vestlige Han-dynastiets tid (Mawangdui-funnet). Blant annet ble det funnet en usedvanlig godt bevart 2100 år gammel levning av en kvinne.

Changsha omtales tidlig på 200-tallet. Under Taiping-opprøret ble byen beleiret. Under andre verdenskrig ble byen besatt av japanerne for en kortere tid. Changsha var utgangspunkt for Mao Zedongs revolusjonære organisatoriske virksomhet i 1920-årene. Hans hjem i Shaoshan ca. 130 km sørvest for byen er nå museum og sentrum i en minnepark. Changsha ble i 1970-årene utsett til å bli et industrielt storkompleks sammen med nabobyene Xiangtan og Zhuzhou.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.