Changsha, by i sørøstlige Kina, hovedstad i provinsen Hunan, ved jernbanen Beijing-Guangzhou og elven Xiang Jiang 50 km sør for innsjøen Dongting, 60 moh. Det urbane storbyområdet har 3 761 000 innbyggere (estimat for 2015, FNs befolkningsdivisjon).

Changsha er en viktig elvehavn; handel med ris, bomull, tømmer og kveg. Industrien omfatter blant annet rismøller, tekstilfabrikker, tobakksindustri og slakterier. Tungindustrien er bygd ut etter 1970, med aluminiumverk, maskin-, sement-, gummi-, glass- og porselensindustri. Universitet med medisinsk høyskole (fra 1914).

Provinsmuseum med fokus dels på Mao Zedongs liv og dels på omfattende utgravninger av over 2000 år gamle gravkamre fra det vestlige Han-dynastiets tid (Mawangdui-funnet). Blant annet ble det funnet en usedvanlig godt bevart 2100 år gammel levning av en kvinne.

Changsha omtales tidlig på 200-tallet. Under Taiping-opprøret ble byen beleiret. Under andre verdenskrig ble byen besatt av japanerne for en kortere tid. Changsha var utgangspunkt for Mao Zedongs revolusjonære organisatoriske virksomhet i 1920-årene. Hans hjem i Shaoshan ca. 130 km sørvest for byen er nå museum og sentrum i en minnepark. Changsha ble i 1970-årene utsett til å bli et industrielt storkompleks sammen med nabobyene Xiangtan og Zhuzhou.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.